image
Sursa foto: Jurnal.md

VIDEO: Fostul procuror Roman Statnâi locuiește într-o casă luxoasă care nu s-a regăsit niciodată în declarațiile de avere

Fostul procuror anticorupție Roman Statnâi locuiește într-o gospodărie de lux, amplasată într-o suburbie a capitalei. Casa nu s-a regăsit niciodată în declarațiile sale de avere, fiind înregistrată pe fratele acestuia. La finele anului trecut, imobilul a fost pus sub sechestru într-un dosar în care Statnâi este bănuit de escrocherie în proporții deosebit de mari și exces de putere. Jurnal TV a obținut dovezi care arată că fostul procuror a devenit proprietarul de facto al locuinței încă pe când lucra în serviciul statului.

Locuința familiei Statnâi care, potrivit documentelor cadastrale, ar fi o căsuță de vacanță cu o suprafață de 54 de metri pătrați, poate fi zărită cu ochiul liber de la câțiva km și în realitate, este o construcție amplă, cu trei nivele, a cărei suprafață este de cel puțin două ori mai mare decât cea indicată.

Potrivit agenților imobiliari care ne-au consultat pe parcursul documentării, imobilul ar putea avea peste 500 metri pătrați și ar costa cel puțin jumătate de milion de euro. Acesta este amplasat într-un cartier de vile din suburbia capitalei, pe un teren care, potrivit datelor cadastrale, are ceva mai mult de 7 ari și este înregistrat pe numele lui Alexandru Statnâi, fratele mai mic al fostului procuror anticorupție, Roman Statnâi. Sursele Jurnal TV susțin însă că, de mai mulți ani, în casa respectivă locuiește Statnâi cu familia lui.

Asta deși, pe parcursul carierei sale - până în 2020, când a plecat din Procuratură, Statnâi declara că locuiește cu familia într-un apartament de vreo 69 metri pătrați din Chișinău. La finele anului trecut, imobilul a fost sechestrat de procurori, într-un dosar în care Statnâi este bănuit de „escrocherie în proporții deosebit de mari și exces de putere, săvârșite în interesul unui grup criminal organizat”. Am mers la fața locului, pentru a vedea cum arată „casa de vacanță” și cine locuiește în ea. După un gard de cel puțin 2 metri înălțime, am găsit o casă uriașă, aparent deja finisată și supravegheată de camere video. De la înălțimea zborului de pasăre, descoperim o curte amenajată, iar în partea din spate niște scări care duc spre o parcelă forestieră, de aproximativ 10 ari, îngrădită și dotată cu o poartă de acces. În dimineața în care am fost acolo, am surprins unul din automobilele declarate de fostul procuror. Prezența noastră a fost observată de un vecin. Iritat, acesta a insistat să plecăm.

Am mers acolo și în dimineața următoare. De data aceasta, l-am surprins chiar pe Roman Statnâi ieșind din parcare la volanul automobilului zărit și cu o zi înainte. Acesta a refuzat să discute cu noi.

Potrivit imaginilor de pe Google Earth, imobilul a fost ridicat între anii 2011 și 2017, iar conform surselor Jurnal TV, în anul următor, procurorul Roman Statnâi și familia acestuia au trecut în casă nouă. Conform informațiilor obținute de Jurnal TV, în perioada martie 2018 - aprilie 2020, facturile pentru serviciile prestate au fost achitate cu cardul bancar ce îi aparține lui Roman Statnâi, iar din plățile comunale care au venit pe adresa apartamentului din Chișinău, indicat în declarațiile de avere ale procurorului, aflăm că, din 2018 încoace, acesta nu este locuit în permanență. Mai mult, locuința a fost scoasă la vânzare pe un site de specialitate de la noi contra sumei de 60 000 de euro.

Am încercat să clarificăm lucrurile cu avocatul lui Roman Statnâi, Sergiu Moraru. Acesta ne-a spus că imobilul nu apare în baza de date de la „Cadastru” deoarece proprietarul nu a finalizat încă procedura de dare în exploatarea casei. „Real, la „Cadastru” a fost înregistrată o casă care avea 54 de metri pătrați. După care casa asta a fost demolată și a fost construită o altă casă cu o suprafață poate de trei sau de patru ori mai mare, dar care încă nu a fost înregistrată la „Cadastru”, a declarat avocatul

Acesta ne-a mai spus că imobilul putea fi construit din banii celor doi frați ai lui Roman Statnâi.

„În primul rând, domnul Statnâi trebuie să decidă să vă spună din ce bani a fost construită sau nu. Casa este înregistrată pe un frate de-a lui domnul Statnâi, dar domnul Statnâi are doi frați: unul desfășoară activitate de întreprinzător în România și unul în Republica Moldova. Eu presupun că casa a fost construită din banii ambilor frați. - Dar trăiește domnul Roman acolo? Asta deja trebuie să-l întrebați pe dumnealui", a mai spus Sergiu Moraru

Potrivit datelor cadastrale, lotul pomicol și căsuța de vacanță au fost cumpărate de către fratele mai mic al ex-procurorului Statnâi, Alexandru Statnâi, pe când acesta avea doar 20 de ani. Din surse sigure am aflat că bunurile au costat 45 de mii 579 lei și că, până atunci, Alexandru nu a înregistrat venituri suficiente care să-i permită, fiind angajat în cadrul întreprinderii „Olimp Statnâi”, care de fapt ar fi un magazin, fondat în Sângerei de părinți. În 2019, tatăl lui declara pentru „Ziarul de Gardă” că întreprinderea a fost lichidată, pentru că „nu aducea mare venit”. În realitate, familia lui Alexandru Statnâi trăiește într-un apartament din sectorul Râșcani al capitalei, fapt confirmat de vecini, iar din 2010 și până în prezent, Alexandru Statnâi și soția acestuia ar fi înregistrat un venit de ceva mai mult de un milion de lei, susțin sursele. În acest context, am încercat să discutăm cu proprietarul casei, pe care l-am surprins la locul de muncă.

Despre Roman Statnâi presa a scris de-a lungul timpului că ar fi unul din procurorii care a beneficiat de donații generoase din partea părinților și a rudelor apropiate. Din 2014 până în 2020, potrivit calculelor noastre, ex-procurorul a declarat venituri din donații în valoare totală de 2 milioane 873 de mii de lei. În februarie 2020, acesta şi-a dat demisia de la Procuratura Anticorupţie, fiind „încurajat” public în acest sens de procurorul general, Alexandr Stoianoglo. Vara trecută, Statnâi a stat 30 de zile în arest preventiv, fiind bănuit de escrocherie în proporții deosebit de mari și exces de putere, săvârșite în interesul unui grup criminal organizat. De asemenea, el figurează într-un dosar alături de șeful suspendat al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari. Celor doi li se încriminează excesul de putere, falsul în acte publice, reţinerea ilegală şi tragerea la răspundere penală a unei persoane nevinovate. În ambele cazuri, Statnâi pledează nevinovat.

Noutăţile partenerilor

comentarii: