Partidele care vor să participe la alegeri mai au la dispoziție 10 zile pentru a depune dosarul la CEC
Partidele care vor să fie înregistrate de către CEC pentru scrutinul din vară în calitate de concurent electoral au la dispoziție încă 10 zile pentru a depune dosarul, anunță CEC.
Foto: UNIMEDIA

În conformitate cu prevederile legale, procesul de desemnare a candidaților începe cu 60 de zile înainte de ziua alegerilor și se termină cu 30 de zile înainte de ziua alegerilor. Candidații pot fi desemnați de către partide politice și alte organizații social-politice, blocuri electorale, dar și candidați independenți.

Pretendenții la funcția de deputat pot fi persoanele cu drept de vot care au împlinit, inclusiv în ziua alegerilor, vârsta de 18 ani, dețin cetățenia Republicii Moldova și nu cad sub incidența legii despre statutul deputatului în Parlament și întrunesc alte condiții prevăzute de legislație.

Până în prezent, CEC a înregistrat 9 concurenți electorali. Este vorba despre Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor (cu 102 candidați), Partidul Politic Partidul Acasă Construim Europa „PACE” (cu 70 de candidați), Partidului Politic „Partidul Acțiunii Comune — Congresul Civic” (cu 101 candidați), Blocul electoral „RENATO USATÎI” (cu 103 candidați), Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate” (cu 102 candidați), Partidul Politic „Șor” (cu 101 candidați), Partidul Mișcarea Profesioniștilor „Speranţa – Надежда”, Partidul Democrat din Moldova și Platforma Demnitate și Adevăr (cu 101 candidați)

Alte 7 dosare se află în proces de examinare. Ultimul partid care a depus actele este cel condus de Ruslan Codreanu.


Pub