Dumitru Svinarenco, CEO Microinvest: „2020 a fost un an deosebit. Ne-a dat multe lecții și ne-a permis să ne realocăm resursele pentru a merge înainte”

Este în fruntea Microinvest de aproape 6 ani. Calitățile sale de lider au dus la o dezvoltare remarcabilă a companiei: care astăzi a ajuns la un portofoliu de peste 2,4 miliarde de lei, investiți în dezvoltarea antreprenoriatului și crearea unei vieți mai bune pentru familiile din Moldova, 14 oficii secundare și circa 230 de angajați. Nici măcar pandemia globală nu l-a făcut să renunțe la proiectele de dezvoltare. A schimbat doar tactica prin care să-și pună în valoare și în lumina corectă potențialul.

Foto: Dumitru Svinarenco

Visul de a deveni economist a apărut în adolescență, după ce am citit cartea lui Theodore Dreiser „The Financer”. Ciudat sau nu, cele mai intense amintiri din copilărie sunt legate de cărți. Îmi amintesc perfect o vacanță la mare. Stăteam pe plajă, pe cer era un soare dogoritor, valurile se zbăteau de maluri, iar eu citeam un detectiv de James Hadley Chase și savuram din acea stare liniștită și fără griji. Copilăria e ca primăvara, înainte ne așteaptă atâtea lucruri frumoase, de care nici nu ne dăm seama. Încă de pe atunci îmi plăcea să mă teleportez în fiecare istorie reală sau imaginară pe care o descopeream în cărți. Probabil, această calitate îmi este și azi de ajutor, mai ales când trebuie să mă îmi imaginez poveștile clienților noștri, să îi înțeleg și să-i ajut să meargă înainte.   

Una din ultimele lecții importante oferite de viață a fost să conștientizez că viața este de fapt ziua de azi. Eram persoana care obișnuia să trăiască cu ziua de mâine, planificam fiecare pas și analizam migălos toate riscurile. Fără să-mi dau seama că viața e aici și acum. Trebuie să trăim cu prezentul, să ne bucurăm de fiecare zi, ca mai apoi să nu trăim cu amintiri. În momentul în care am înțeles această filosofie, mi-am schimbat radical modul de a trăi și am început să interpretez altfel lucrurile.

2020 a fost un an deosebit. În primul rând, pentru că l-am condus pe fiul meu mai mare în clasa I. A fost un eveniment total diferit, fără careu, flori și discursuri motivaționale, dar am trăit niște emoții deosebite... În plan profesional, împreună cu echipa mea,  am reușit să ne redescoperim pe deplin potențialul și să ne testăm abilitatea de adaptare la situații neașteptate. Această perioadă ne-a dat multe lecții și ne-a permis să ne realocăm resursele pentru a merge înainte. Cum spunea Tony Robbins „în direcția în care ne concentrăm atenția, într-acolo se îndreaptă și energia”. Anume acest exemplu descrie perfect modul în care am acționat la Microinvest. Am reușit să înfruntăm toate provocările și să rămânem loiali față de clienți. A fost un an cu multe restructurări, schimbări, decizii luate rapid, dar asumat. Într-o situație globală atât de dificilă, noi am reușit să ne redirecționăm atenția spre punctele noastre forte, să ne menținem clienții, angajații și portofoliul și chiar să creștem cu peste 24%, sprijinind mediul de afaceri și persoanele fizice din întreaga țară.

Atunci când o companie reușește să treacă peste perioade dificile e o dovadă că succesul nu e întâmplător, ci se datorează organizării corecte. În calitate de lider, m-am convins de nenumărate ori că am alături o echipă de oameni deosebiți. Împreună am reușit să creăm o cultură Microinvest, bazată pe transparență și susținere. Dr. Ichak Adizes are un exemplu sugestiv: dacă vom rupe piciorul unui scaun, într-un sistem rigid, acesta va cădea, în timp ce într-un sistem flexibil, putem muta cu locul celelalte trei picioare și fixa stabil scaunul. Pandemia ne-a permis să testăm această teorie. Am încheiat cu rezultate echilibrate anul 2020 și suntem încrezuți că 2021 va fi mai bun.

O decizie dificilă pe care a trebuit să o iau la un moment dat, când eram la începutul carierei mele pe poziția de CEO,  a fost să accept venirea în echipă a unei persoane cu o experiență mai bogată decât mine la acel moment și chiar mai puternică în unele aspecte. De regulă, noi, oamenii, fără să ne dăm seama evităm situațiile de concurență care ne-ar putea afecta direct. La baza acestei decizii, a stat faptul că, în calitate de lider, eram conștient că profesionalismul acestui nou membru de echipă va avea un impact pozitiv asupra dezvoltării companiei, dar va servi și un impuls pentru dezvoltarea mea. Nu trebuie să ne fie frică să acceptăm în echipă oameni mai puternici ca noi. Dimpotrivă, ei pot aduce un plus de performanță și profesionalism, ajutându-ne și pe noi să ne dezvoltăm.  

Microinvest are un rol important pe piața financiară din Moldova, în primul rând pentru că atragem fonduri străine, susținem afacerile locale și oferim soluții personalizate antreprenorilor, contribuind la dezvoltarea economiei. Asta o demonstreză și portofoliul nostru, care ne clasează pe locul 6 în rândul sistemului bancar și nonbancar. Fiind o organizație de creditare nebancară, dobânda creditelor noastre e mai mare decât la băncile comerciale, totuși noi încercăm să compensăm acest lucru prin alte calități precum operativitatea, responsabilitatea, accesibilitatea. Suntem unicul OCN care deține certificatul internațional de calitate SMART și ne mândrim că putem ajuta oamenii harnici să-și îndeplinească scopurile.

Sursa: VIP Magazin


// console.log('no ads situation')