Expert: Nici Președinția, Parlamentul dizolvat sau Guvernul interimar nu au nici un merit particular pentru asistența UE de 600 milioane euro

Expertul politic, Dionis Cenușă a comentat Acordul prin care, UE va acorda Moldovei circa 600 milioane EUR sprijin ca parte a Programului de Recuperare Economica post-pandemica. Potrivit lui, Uniunea Europeană va genera astfel de pachete de ajutor și pentru alte țări, iar Președinția, Parlamentul dizolvat sau Guvernul interimar, nu are vreun merit particular pentru aceasta asistență.

Foto:

„Câte lucruri importante trebuie menționate pentru a evita speculațiile în spațiul public. UE va genera asemenea pachete de ajutor și pentru alte țări din regiune, nu doar pentru Moldova. Acest pachet a fost elaborat de UE luând în calcul necesitățile țării, dar în funcție de impactul pandemiei. Asistența data este extrem de importantă atât pentru mersul reformelor, cât și pentru revitalizarea economiei.

Acești bani sunt oferiți în schimbul reformelor și nu sunt dăruiți niciunui actor politic local. De aceea, acest ajutor nu ar trebui să fie folosit în campania electorală pentru anticipate. Nici Președinția, nici Parlamentul dizolvat sau Guvernul interimar, nu are vreun merit particular pentru aceasta asistență a UE, care după cum am menționat mai sus va fi oferită și altor state.

Relația preferențială cu UE are impact valoros pentru Moldova. Totuși, aceasta asistență a UE va depinde de cum se implementeaza reformele, în particular cele legate de statul de drept”, a declarat pe pagina sa de Facebook, Dionis Cenușă.

Comisia Europeană a anunțat un plan de redresare economică pentru Republica Moldova, care va mobiliza până la 600 milioane EUR în asistență macrofinanciară, subvenții și investiții, susținute prin amestec și garanții financiare. Această nouă finanțare va fi mobilizată în următorii trei ani pentru a promova investiții care stau la baza unei redresări durabile și incluzive din criza Covid-19 din țară.


Pub