Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Rusia a acordat Belarusului împrumutul…

Rusia a acordat Belarusului împrumutul de 500 de milioane de dolari, în timp ce țara izolată se pregătește de o nouă rundă de sancțiuni occidentale

Foto: mediafax.ro

Rusia a acordat Belarusului 500 de milioane de dolari sub formă de împrumut, fiind a doua tranșă din împrumutul interstatal de 1 miliard de dolari promis Belarusului, în timp ce țara izolată se pregătește de o nouă rundă de sancțiuni occidentale, scrie The Moscow Times.

Potrivit sursei citate, Ministerul de Finanțe din Belarus a anunțat miercuri, 2 iunie, că a primit a doua tranșă a pachetului de finanțare de 1 miliard de dolari pe care l-au convenit anul trecut cele două țări.

Rusia este un sprijin crucial al regimului Lukașenko și cel mai important aliat și finanțator al Minsk-ului, scrie sursa citată.

Liderii UE au decis săptămâna trecută să interzică companiei aeriene de stat din Belarus să opereze zboruri în spațiul aerian al UE și au cerut companiilor aeriene europene să evite tranzitarea Belarusului, asta după ce a fost deturnat avionul Ryanair, la bordul căruia se afla ex-editorul canalului de Telegram Nexta, Roman Protasevici, opozant al regimului lui Lukașenko.

Recent, președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, și omologul din Belarus, Alexandr Lukașenko, au avut o întrevedere pe un iaht în Sochi. În urma discuțiilor de la Sochi, autoritățile din Rusia au anunțat că vor acorda Belarusului un ajutor de 500 de milioane de dolari sub formă de împrumut.

Secretarul de presă al lui Putin, Dmitri Peskov, a declarat că ajutorul financiar pentru Belarus a fost anunțat „înainte de toate poveștile cu avionul”, făcând referire la avionului Ryanair, care a fost deturnat pe 23 mai și la bordul căruia se afla ex-editorul canalului de Telegram Nexta, Roman Protasevici, opozant al regimului lui Lukașenko.

În decembrie anul trecut, prim-ministrul rus, Mikhail Mishustin, a semnat un ordin pentru a acorda Belarusului un împrumut interstatal de 1 miliard de dolari, acordat în două tranșe de câte 500 de milioane de dolari fiecare în 2020 și 2021. Pe 30 decembrie, Belarus a primit fondurile primei tranșe a împrumutului de stat în valoare de 500 de milioane de dolari.