Și dacă ploaia s-ar opri?… Când se va încălzi în Moldova

Wet stray sad kitten on a street after a rain. Concept of protecting homeless animals

Vremea ploioasă și temperaturile joase din această primăvară trezește nedumerirea multora dintre noi. Suntem obișnuiți să ne topim de căldură și să avem ploi scurte și calde începând cu a doua jumătate a primăverii. Iar acum deja e vară.

Experții meteorologi, însă, nu par surprinși de vremea de afară și spun că există și o explicație – La Niña, un fenomen climatic care apare în Oceanul Pacific o dată la câțiva ani. Dar ce legătură are acest fenomen din Pacific cu vremea de la noi și când vom avea vreme frumoasă? Am încercat să aflăm răspunsurile de la experți. 

Fenomenul La Niña și efectele lui asupra Moldovei

Anul trecut, Organizația Meteorologică Mondială (OMM) a anunțat despre manifestarea fenomenului La Niña („Fetița”) care apare în mod regulat în Pacificul de Sud, atunci când un vânt constant de est duce apa caldă de pe țărmurile Peru și Chile spre Indonezia și Australia. Drept urmare, apa rece din adâncuri se ridică la suprafață și se instalează o vreme rece. S-ar părea că Europa nu ar trebui afectată de acest fenomen din Oceanul Pacific, continentul european fiind influențat mai mult de Oceanul Atlantic. Meteorologii spun însă că La Niña intensifică activitatea ciclonică nu numai în Oceanul Pacific, ci și în Atlantic. Aceasta înseamnă trecerea inevitabilă a ciclonilor deasupra Europei.

„Dacă în anii trecuți cicloanele se formau mai mult în partea de nord a oceanului, mai aproape de nordul Europei, atunci anul acesta ei mișcă mai mult spre centrul și sudul continentului”, ne-a explicat șeful Centrului de prognoze meteo al Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), Ghenadie Roșca. Potrivit lui, acum Republica Moldova se află sub influența unui astfel de ciclon care ne aduce vreme posomorâtă – ploi, intensificări de vânt, nebulozitate destul de sporită. „Din cauza norilor, soarele nu reușește să încălzească suprafața pământului, iar noi avem temperaturile mai scăzute decât în mod normal”, a explicat Ghenadie Roșca. 

Cât va dura acest fenomen

Fenomenul La Niña se menține în mod obișnuit timp de 8 luni, dar sunt perioade când se poate menține și timp de 2-3 ani. „De exemplu, anul trecut, pe vremea aceasta, fenomenul La Nina era deja, doar că pe atunci el nu era atât de pronunțat”, spune expertul. Potrivit OMM, anul 2020 a fost al treilea cel mai cald an înregistrat vreodată (după 2016 și 2019) și doar fenomenul La Niña a moderat temperaturile ridicate la finele anului. Anul trecut, temperatura globală medie a fost de aproximativ 14,9°C, ceea ce este cu 1,2°C peste temperatura din anii de preindustrializare (1850-1900). 

Deocamdată, nu este clar cât va dura acest fenomen, deși estimările arată că s-ar putea ca la sfârșitul lunii iunie să avem parte de alt fenomen – El Niño, care este opusul La Niña, și care aduce vreme caldă și secetoasă. 

Cum va fi vremea vara aceasta

La întrebarea dacă sunt anumite prognoze de lungă durată, care ne-ar putea spune cum va fi vremea vara aceasta, Ghenadie Roșca spune că acestea nu mai sunt prognoze, ci estimări, care au o marjă de eroare „de la 50% în jos”. Totuși, potrivit acestor estimări, în lunile de vară temperaturile vor fi ușor peste limita normală, cu până la un grad Celsius. „Adică, per general, temperatura ar trebui să se încadreze în jurul valorilor normei. Temperatura medie pentru sezonul de vară ar trebui să oscileze între 18 și 21 grade. Dar aceasta este temperatura medie –  asta înseamnă că ziua o să avem temperatura 30 de grade, iar noaptea, de exemplu, 15 grade”, spune expertul.

Ce ține de precipitații, situația e nițel diferită. „Ne așteptăm, conform estimărilor, la insuficiență de precipitații în următoarele luni. Chiar dacă la momentul actual prognozele ne arată ploi, pentru iulie și august este prevăzută o ușoară deficiență de precipitații”, spune Ghenadie Roșca. 

În prima săptămâna din luna iunie se prognozează vreme cu instabilitate atmosferică, cu vreme mai mult posomorâtă și cu ploi.

„Din punct de vedere climatic, este un fenomen normal”

Rodica Cojocari, șefa Laboratorului Climatologie și Riscuri de Mediu de la Institutul de Ecologie și Geografie al AȘM, susține că, din punct de vedere climatic, vremea din ultimele zile este un fenomen normal, pentru că Republica Moldova se află într-o zonă de tranziție climatică. Și în alți ani a fost înregistrată vreme răcoroasă în această perioadă, doar că nu a durat atât de mult. „Dar pe fonul ultimilor ani, când temperaturile au fost foarte ridicate atât în sezonul rece, cât și în cel cald, temperaturile din această primăvară ne par o anomalie, deși este un fenomen normal”, explică ea. 

Cercetările din ultimii ani arată că valorile temperaturilor aerului sunt în creștere. Desigur, temperaturile se schimbă și variază de la sezon la sezon, de la an la an, dar acestea sunt totuși în creștere. Rodica Cojocari a explicat că această creștere este o îmbinare a mai multor factori – în primul rând cel antropic, dar nu se exclude nici ciclicitatea climei, care a existat dintotdeauna, și nici fenomenele extreme care impun niște corecții în dinamică. 

Anul acesta, Institutul de Ecologie și Geografie va prezenta un atlas cu studii în domeniul schimbărilor climatice, care va include și prognoze pe viitor, având la bază modelele climatice internaționale. „Pot să vă spun doar că pentru următorii ani valorile temperaturilor rămân în creștere”, a mai spus ea.

Primăvara în ultimii trei ani: Vreme anormal de caldă

Datele SHS arată că în ultimii trei ani primăvara am avut parte de vreme mai caldă decât normele multianuale. În 2018, primăvara meteorologică a fost scurtă și s-a terminat în aprilie, iar în 2019, aceasta a venit cu o lună mai devreme decât de obicei. Anul trecut, în martie, am avut o vreme anormal de caldă. 

Primăvara anului 2020

Vreme caldă și secetoasă. Temperatura medie a aerului pe parcursul sezonului a constituit +9,6..+11,9ºС, fiind cu 1,3-2,5°С mai ridicată față de normă. Vreme anormal de caldă s-a semnalat în martie. În prima decadă a lunii, temperatura medie a aerului a depășit valorile normei cu 8-10ºС, fenomen ce s-a înregistrat pentru prima dată din toată perioada de observație. Totodată, în decada a treia a lunii mai, temperatura medie a fost cu 3-4°C mai scăzută față de normă. Izolat, a fost înregistrat un deficit de precipitații. Pe circa 45% din teritoriu, cantitatea de precipitații nu a depășit 65-90 mm (50-75% din normă).

Primăvara anului 2019

Primăvara meteorologică (trecerea stabilă a temperaturii medii zilnice a aerului peste 0ºС) s-a semnalat pretutindeni încă pe 28-29 ianuarie, fiind cu o lună mai devreme față de datele medii multianuale. Temperatura medie a aerului pe parcursul lunilor martie-mai a constituit +10,4..+12,0°С, fiind cu 1,6-2,7°С mai ridicată față de normă. Temperatura maximă a aerului a urcat până la +32ºС (mai, SM Tiraspol), iar cea minimă a scăzut până la -11ºС (martie, SM Bălțata). Vreme anormal de caldă s-a semnalat în martie, când temperatura medie lunară a depășit norma cu 3,5-5,5ºС. Izolat, s-au înregistrat precipitații abundente. Pe 60% din teritoriul țării, cantitatea de precipitații a constituit 95-200 mm (100-150% din normă).

Primăvara anului 2018

Primăvara anului 2018 în Republica Moldova a fost caldă şi scurtă. Începutul primăverii meteorologice s-a semnalat pretutindeni pe 6-7 martie. Sfârșitul acesteia (trecerea stabilă a temperaturii medii zilnice a aerului peste 15ºС) s-a semnalat pe cea mai mare parte a teritoriului țării în perioada 9-11 aprilie, fiind cu o lună mai devreme față de datele medii multianuale. Temperatura medie a aerului a constituit +10,7..+12,3°С, fiind cu 1,6-2,7°С mai ridicată față de normă. Vreme anomal de caldă s-a semnalat în aprilie, când temperatura medie a depășit norma cu 4,5-5,5ºС, ceea ce s-a semnalat pentru prima dată din toată perioadă de observație. De asemenea, vreme foarte caldă s-a menținut și în luna mai. Pe 80% din teritoriu, cantitatea de precipitații a constituit 95-145 mm (80-120% din normă).

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.