Cu ce activități poți ocupa copilul în vacanța de vară

Întrebarea pe care și-o pune la început de vară fiecare părinte care lucrează cu normă întreagă este: „Ce fac cu copilul meu în vacanță?”. Iar pandemia a adus multe impedimente și acum ar putea fi mai greu de găsit activități pentru cei mici, dar și pentru adolescenți. 

În continuare, am pregătit o listă de activități, cercuri și tabere interesante pentru ca cei mici ca să-și petreacă timpul util, dar și să fie supravegheați. 


 

Primăria Chișinău a pus la dispoziția copiilor o serie de tabere de zi gratuite. Aproape 20 de instituții municipale au planificat câte două tururi pentru luna iunie. Este important să știi că în luna iulie și august unele centre vor avea concediu, respectiv va trebui să găsești o soluție și pentru celelalte două luni ale verii. 

De exemplu, ai putea să înscrii copilul la „Tabăra Turistului Curios”. Aici va putea învăța despre turismul montan și terestru, iar coordonatorii chiar au organizat câteva excursii, una dintre va fi pe traseul Chișinău-Țîpova-Saharna-Butuceni-Chișinău. La această tabără, copiii vor fi instruiți cum să pregătească un echipament pentru marșurile turistice, cum să amenajeze un bivuac, să monteze un cort, să aprindă un rug, care sunt particularitățile mâncărurilor gătite la rug, cum să acorde primul ajutor medical și cum pot fi utilizate plantele medicinale. Aici este formularul de înscriere. 

O altă tabără pe care ai putea să o alegi este tabăra vocațională „Regatul pasiunilor”, organizată de către Centrul orășenesc de creație tehnică a elevilor. Instituția organizează două ture (a câte 15 zile) în care cei mici vor construi modele ale rachetelor, avioanelor și ale corăbiilor în variante mai mici. 

 

Pe lângă acestea, copiii pot frecventa și cursurile de origami, „tânărul designer”; „web-design”, „design vestimentar”. Locurile sunt nelimitate, iar formularul de înscriere îl poți găsi aici. 

Poate copilul tău este energic și ar vrea să încerce ceva nou. Școala Sportivă Specializată în Scrimă a Rezervelor Olimpice pentru Copii şi Juniori oferă lecții de scrimă. Mai multe detalii despre acest curs poți citi AICI 

Luptă cu topoare, săbii şi spadele. Scrima cu arme de epocă, un gen de sport tot mai popular în rândul moldovenilor | PUBLIKA .MD - AICI SUNT ȘTIRILE

 

Alege de AICI o tabără cu sejur de zi pentru copilul tău.  

 

Activități accesibile 

Centrul Republican pentru Copii și Tineret pune la dispoziția copiilor mai multe cursuri și cercuri. Copilul poate să învețe chiar și arte marțiale, prețul pentru o lună fiind de 50 de lei. 

Tot atâta costă și cercul de ceramică. Iar dacă copilul vrea să danseze, poți alege ansamblul de dans modern „Universal dance studio”, unde va studia noile tendințe ale dansului modern, cum ar fi: hip-hop, house, locking, shuffle, vogue. Aici poți vedea toată lista de cercuri de la Artico. 

Artico a pregătit pentru vara aceasta și un club de vacanță – „Academia în acțiune”. E vorba de o tabără cu sejur de zi. Aceasta durează 11 zile și costă aproximativ 2200 de lei (pentru copiii de 5 ani prețul este de 2400 de lei). Acest preț include ateliere de dans, alimentația, ateliere de dezvoltare, de robotică, creative, IT, competiții sportive și alte activități. 

Robotica, parte din viitorul nostru: „Mi-aș dori să am un robot acasă” – Vocea Tinerilor
Foto: Tineri.md

 

Activități mai scumpe 

Pentru vara aceasta poți să alegi cursuri IT pentru copilul tău. La Junior STEP IT Academy sunt două tipuri de cursuri în funcție de vârstă. Cei cu vârsta cuprinsă între 9-11 ani vor învăța despre jocurile 3D, editarea fotografiilor digitale, web-development și design și altele. Cei mai mari, cu vârsta între 12 și14 ani, vor avea în program crearea animațiilor, programarea Python, crearea site-urilor web. Prețul pentru aceste cursuri ajunge până la 1200 de lei pe lună. Un an de studii are 144 ore academice. 

Vara asta, copilul ar putea să învețe și limba franceză. La Alianța Franceză se organizează cursuri chiar și pentru copiii de trei ani. Scopul este învățarea limbii franceze prin intermediul jocului, muzicii, desenului și activităților ludice. La fel, sunt introduse în procesul de învățământ tehnologiile noi și aplicațiile pe tablete. 

Lecțiile de franceză interactivă durează o oră și se desfășoară de 3 ori pe săptămână: luni/miercuri/vineri sau marți/joi/sâmbătă, timp de 10 săptămâni (30 de ore în total). Costul cursului împreună cu prețul manualelor este de 2050 lei. 

Centrul Educațional din Chișinău „Prospera” a pregătit tabere pentru copiii de toate vârstele. Astfel, copiii de până la 14 ani pot să frecventeze Business Camp, iar cei mai mari pot face „Școala Diplomației”. Toate cursurile costă 4100 de lei și include trei mese pe zi, iar programul începe la ora 10:00 și durează până la ora 17:00. Vezi AICI toate taberele 

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.