Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Primarul General, Ion Ceban, participă la lucrările Forumului economic internațional de la Sankt-Petersburg

   1831

Primarul General, Ion Ceban, participă în perioada: 02-05 mai 2021 la lucrările Forumului Economic Internațional de la Sankt-Petersburg, pentru schimb de experiență, la invitația Administrației orașului Sankt-Petersburg.

Tema actualei ediții a Forumului este „Dezvoltarea business-ului mic și mijlociu”, iar la reuniune participă șefi de state sau de guverne, lideri de companii, reprezentanți ai mediului de afaceri ruși și străini.

Primarul de Chișinău a avut o intervenție în cadrul evenimentului, unde a prezentat situația municipiului Chișinău prin filiera dezvoltării mediului de afaceri. Ion Ceban a menționat că Chișinăul are un potențial enorm de dezvoltare, care nu a fost valorificat până în prezent, astfel că autoritățile municipale în componența actuală își doresc să atragă cât mai multe investiții.

Edilul a precizat că în prezent, 95% din afacerile desfășurate pe teritoriul municipiului, constituie business-ul mic și mijlociu, care reprezintă elementul-cheie în economia unui stat. Totodată, principalele tipuri de activități în sectorul IMM-urilor sunt: comerț, industria prelucrătoare, construcții, transport și depozitare, tranzacții imobiliare, hoteluri și restaurante etc.

De asemenea, Ion Ceban, a declarat că, în perioada pandemică, care a afectat economiile tuturor statelor lumii, APL Chișinău a susținut mediul de afaceri prin anularea impozitele locale (în perioada acută a pandemiei), totodată au fost amânate plățile chiriei pentru spațiile aflate în proprietate municipală. Cât privește susținerea producătorilor autohtoni, Primarul a menționat că acestei categorii i se oferă posibilitatea de a comercializa producția la târguri specializate.  

În altă ordine de idei, Primarul de Chișinău subliniat necesitatea colaborării dintre APL și mediul de afaceri, pentru a asigura dezvoltarea orașelor. De asemenea, se dorește impulsionarea parteneriatelor publice-private, iar la acest capitol autoritățile locale lucrează și în prezent. „ Suntem în proces de lucru asupra unor idei prin care să putem oferi mai multe facilități mediului de afaceri, dar și activități de susținere precum și colaborări în diverse proiecte, fapt care ar duce la crearea locurilor de muncă în Chișinău. Totodată, ne propunem atragerea a cât mai multor investitori, susținerea producătorilor autohtoni și oferirea mai multor posibilități și orizonturi de dezvoltare”, a menționat Ion Ceban.

Forumul Economic Internațional de la Sankt-Petersburg este o reuniune anuală a reprezentanților mediului de afaceri ruși, dar și din străinătate, în vederea oferirii de soluții practice pentru business, iar la ediția curentă participă cca 10 mii de persoane din peste 120 de state.