CNAS încurajează tăticii să beneficieze de concediul paternal. Unde se poate depune cererea

02 Iun. 2021, 15:11
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
02 Iun. 2021, 15:11 // Actual //  MD Bani

Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) s-a alăturat campaniei de informare implementate de Fondul ONU pentru Populație (UNFPA Moldova), cu suportul Agenției Austriece pentru Dezvoltare, care are drept scop promovarea concediului paternal în Republica Moldova.

Campania, încurajează proaspeții sau viitorii tați să beneficieze de concediul paternal de 14 zile calendaristice, în primele 56 de zile de viață ale copilului. Pentru această perioadă părintele primește o indemnizație paternală achitată din bugetul de asigurări sociale. Pentru ca informația despre acest drept oferit taților să ajungă la cât mai multe persoane, CNAS va distribui pe parcursul anilor 2021 – 2022, cca 60 mii pliante.

Întrucât concediul paternal este un drept al salariaților asigurați în sistemul public de asigurări sociale, prevăzut în Codul Muncii din țara noastră din anul 2016, angajatorii sunt obligați să acorde concediul paternal solicitanților.

Pentru a beneficia de concediul paternal și pentru stabilirea îndmnizației, tatăl sau mama copilului va depune dosarul, în termen de 12 luni de la nașterea acestuia, cu prezentarea documentelor necesare. Cererea pentru stabilirea îndemnizaţiei paternale se poate depune la casa teritorială de asigurări sociale de la locul de domiciliu ori la casa teritorială în a cărei rază de deservire se află unitatea de la locul de muncă de bază. Cererea se poate depune şi în mod electronic pe www.cnas.md sau pe portalul guvernamental – www.servicii.gov.md.

Deși concediul paternal are foarte multe beneficii, stereotipurile din societate împiedică mulți bărbați să beneficieze de ele. Pe lângă faptul că prezența tatălui alături de copil din primele clipe de viață îl ajută să se dezvolte mai sănătos din punct de vedere fizic, mental și emoțional, femeile sunt mai puțin predispuse depresiei după naștere, iar relația dintre parteneri devine mai puternică. Potrivit statisticilor, în anul 2020, doar 14 la sută din numărul proaspeților tați au beneficiat de acest privilegiu.

Campania a fost lansată în ajunul Zilei Internaționale a Familiei și se desfășoară în cadrul programului regional ,,Mai multe oportunități: Politici familiale sensibile la gen pentru sectorul privat din Balcanii de Vest și Republica Moldova”, implementat de UNFPA Moldova, cu susținerea Agenției Austriece pentru Dezvoltare, în parteneriat cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și Camera de Comerț și Industrie.

Realitatea Live

19 Apr. 2024, 12:18
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Apr. 2024, 12:18 // Actual //  Lupu Eduard

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a făcut public faptul că pentru a remedia situația restanțelor salariale ale angajaților de la Calea Ferată a Moldovei, guvernul va recurge la un credit în valoare de 35 de milioane de lei. Acest credit va fi obținut de la Loteria Moldovei, o întreprindere cu capital majoritar de stat, cunoscută în principal pentru activitățile sale de jocuri de noroc.

Acești bani sunt pentru achitarea salariilor timp de o lună.

Potrivit declarațiilor ministrului Spînu, făcute în cadrul emisiunii „Cutia neagră”, această mișcare financiară este parte a unui plan de achitare a salariilor, însă nu a oferit detalii despre condițiile împrumutului oferit de Loteria Moldovei. A precizat că doar că e o decizie a consiliilor celor două companii și că există un contract. Cu toate acestea, decizia de a lua un împrumut de la Loteria Moldovei a stârnit întrebări și discuții în mediul public, cu privire la raționalitatea acestei alegeri și la implicațiile pe termen lung.

În timp ce oficialii guvernamentali au asigurat că această mișcare este parte a unei strategii gândite cu atenție pentru a asigura viabilitatea financiară a Căii Ferate a Moldovei, mulți rămân curioși să vadă cum se va derula acest proces și care vor fi efectele pe termen lung ale acestei decizii neconvenționale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău