Lira turcească atinge un nou minim istoric. Inflaţia, de trei ori peste ținta băncii centrale

02 Iun. 2021, 17:08
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
02 Iun. 2021, 17:08 // Actual //  MD Bani

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a decis să reducă din nou ratele dobânzilor din Turcia, împingând astfel lira către un nou minim istoric în raport cu dolarul american.

„Am vorbit astăzi cu guvernatorul băncii centrale. Este obligatoriu să reducem ratele dobânzilor, urmând să realizăm acest lucru în iulie şi august”, a spus Erdogan.

Lira turcească a scăzut cu aproximativ 3% în prima jumătatea a zilei de miercuri, 2 iunie şi a ajuns la 8,8 per dolar din cauza comentariilor lansate de preşedinte de la Ankara, care susţine o teorie neortodoxă conform căreia reducerea costurilor de împrumutare ar susţine scăderea inflaţiei, spre deosebire de părerile celor mai multe bănci centrale din lume.

De altfel, lira turcească a înregistrat cea mai slabă performanţă din rândurile monedelor pieţelor emergente de anul acesta, pierzând peste 16% de când Erdogan l-a concediat pe ultimul guvernator al băncii centrale, scrie Aleph News.

Reducerea ratelor dobânzilor va elimina din costurile suportate de producători şi, într-un final, va rezulta în creşteri mai slabe ale preţurilor de consum, susţine Erdogan:

„Dacă renunţăm la povara pe care o implică ratele de creditare, vom intra într-un mediu mai liniştit deoarece inflaţia este cauzată în primul rând de ratele dobânzilor.”

Însă în vreme ce inflaţia este de peste trei ori peste targetul oficial de 5%, Sahap Kavcioglu – al treilea şef al băncii centrale din ultimii doi ani – va avea o misiune extrem de grea în ceea ce priveşte lansarea unui ciclu de relaxare.

În trecut, reducerea prematură a ratelor dobânzilor a rezultat într-o liră turcească mai slabă, care a generat, la rândul ei, o creştere considerabilă a preţurilor de consum.

În mai, inflaţia a ajuns la 17,3%, peste nivelul înregistrat în luna precedentă de 17,1%, potrivit datelor agregate de Bloomberg. Sub comanda noului guvernator, banca centrală a Turciei a menţinut neschimbate ratele dobânzilor pentru două luni consecutive, în condiţiile în care autorităţile estimaseră că inflaţia ar fi atins un punct maxim în aprilie.

Unii analişti, incluzându-l aici pe economistul Ercan Erguzel din cadrul băncii britanice Barclays, au contestat decizia lui Kavcioglu, spunând că rezultatele din aprilie „probabil nu reprezintă un vârf”.

Realitatea Live

16 Apr. 2024, 15:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
16 Apr. 2024, 15:56 // Actual //  Lupu Eduard

Preţul aurului a continuat să se situeze aproape de maximele record la câteva zile după ce tensiunile din Orientul Mijlociu au explodat, sporind interesul investitorilor pentru activele sigure, scrie CNBC.

Preţul aurului a înregistrat recent o nouă creştere record ajungând până la la 2.383 de dolari pe uncie (28 de grame), iar analişti sunt de părere că mai este loc de creştere, în cele mai optimiste scenarii ajungând la 3.000 de dolari.

„Raliul recent al aurului a fost impulsionat de tensiunea geopolitică şi coincide cu niveluri record ale indicilor de acţiuni”, subliniază gigantul american Citibank într-un raport.
Cererea pentru activul de refugiu a crescut pe fondul escaladării tensiunilor din Orientul Mijlociu, după ce Iranul a lansat peste 300 de drone şi rachete direct asupra Israelului – majoritatea fiind interceptate, datorită sistemului de apărare antiaeriană Iron Dome.
Observatorii pieţei monitorizează îndeaproape o potenţială ripostă din partea statului evreu, care a promis să „ceară un preţ” din partea Iranului.

O ripostă semnificativă ar putea duce la un conflict mai amplu, ceea ce ar declanşa, în consecinţă, noi investiţii în aur, precum şi o revenire a preţului petrolului şi o întărire a dolarului american, a declarat Bartosz Sawicki, analist de piaţă la firma de servicii financiare Conotoxia fintech.

Aurul, care îşi păstrează valoarea de investiţie ce oferă acoperire împotriva inflaţiei, tinde să aibă performanţe bune în perioadele de incertitudine economică, când investitorii se îndepărtează de activele mai riscante, cum ar fi acţiunile.

Preţul lingourilor a atins vinerea trecută un maxim istoric de 2.448,80 dolari pe uncie în cursul zilei.

Preţul aurlui a fost în plină ascensiune de la începutul anului, urcând cu peste 15% de la începutul anului până în prezent, pe fondul unui cocktail de factori, printre care se numără o explozie a băncilor centrale la nivel mondial, tensiunile geopolitice şi aşteptările privind reducerea ratelor de către Rezerva Federală a SUA.

Preţul aurului are, de obicei, o relaţie inversă cu ratele dobânzilor. Pe măsură ce ratele dobânzilor scad, aurul devine mai atractiv în comparaţie cu activele cu venit fix, cum ar fi obligaţiunile, care ar aduce randamente mai slabe.

Inflaţia peste aşteptări din martie a împins înapoi aşteptările pieţei privind o reducere a ratelor până în septembrie, iar acum se aşteaptă la două reduceri de rate în loc de trei.

Săptămâna trecută, Goldman Sachs a vorbit despre piaţa aurului ca fiind înr-un „bull market de nezdruncinat” şi şi-a revizuit în creştere ţinta de preţ pentru metalul galben de la 2.300 de dolari pe uncie la 2.700 de dolari până la sfârşitul anului.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău