În secțiile de votare de la alegerile anticipate va funcționa sistemul de înregistrare video

elevi-cec2-920×614

Comisia Electorală Centrală (CEC) anunță că și în cadrul alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 în secțiile de votare va funcționa sistemul de înregistrare video.

Conform unui comunicat, CEC a operat modificări la Regulamentul privind funcționarea sistemului de înregistrare video în secțiile de votare. Potrivit acestora, sistemul, care nu are conexiune la rețeaua internet, va fi funcțional și activ doar în ziua votării, de la demararea operațiunilor electorale preparatorii privind deschiderea secției de votare și până la finalizarea procesului de totalizare a rezultatelor votării de către membrii biroului electoral al secției de votare.

Sistemul dat reprezintă o măsură suplimentară de securizare și asigurare a transparenței procesului de votare, a operațiunilor electorale din ziua alegerilor, inclusiv împotriva eventualelor fraude electorale. Totodată, sistemul nu va fi utilizat în cadrul votării cu urna mobilă și al votării la locul aflării alegătorului.

CEC reiterează că montarea camerelor video în secțiile de votare nu trebuie să compromită secretul votului. Instalarea și activitatea acestora nu va viza cabinele de vot, listele electorale, nu va afecta intimitatea alegătorilor și datele lor cu caracter personal. Imaginile nu vor fi transmise online, ci stocate pe un dispozitiv aparte, exclusiv în cazul unor eventuale litigii electorale, acestea vor putea fi utilizate în calitate de dovezi pentru examinarea și soluționarea lor.

Amintim că, la momentul dat, CEC a înregistrat oficial următoarele partide și blocuri electorale pentru anticipate:
1.# Partidul Politic Partidul Acasă Construim Europa „PACE”;
2.# Partidului Politic „Partidul Acțiunii Comune — Congresul Civic”;
3.# Blocul electoral „RENATO USATÎI”;
4.# Partidul Politic „Șor”;
5.# Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate”;
6.# Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor;
7.# Partidul Mișcarea Profesioniștilor „Speranţa – Надежда”;
8.# Partidul Democrat din Moldova;
9.# Partidul Politic „Platforma Demnitate și Adevăr”;
10.# Partidul Unității Naționale.

Pe 28 aprilie Curtea Constituțională a declarat neconstituțională introducerea stării de urgență, lucru ce a dat undă verde președintei Maia Sandu să dizolve parlamentului. Ulterior acestei decizii, Maia Sandu a anunțat că a semnat un decret de dizolvare a parlamentului și că în data de 11 iulie 2021 vor avea loc alegeri parlamentare anticipate.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente