Primari intimidați cu dosare penale // Congresul Autorităților Locale acuză organele de control că ar face presiuni asupra unor edili antrenați în campania electorală

Cornelia Cozonac
02/06/2021
Captura

Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM), instituție neguvernamentală care întrunește reprezentanți ai autorităților publice locale, acuză organele de control că ar face presiuni asupra unor primari antrenați în campania electorală pentru alegeri parlamentare anticipate. Organizația a făcut public un Apel în care menționează că, în ultimul timp, organele de control au inițiat anchete penale împotriva unor primari, unele dintre care ar fi pornite, potrivit CALM, la indicația unor deputați.  Aceasta s-ar face, spun autorii Apelului, pentru a-i determina pe unii edili să renunțe la campania electorală sau să treacă de partea altor partide.     

Aleșii locali își exprimă „îngrijorare și indignare față de acțiunile unor autorități ale statului din domeniul ordinii de drept și controlului financiar care, în perioada electorală, au inițiat și realizează o serie de controale la indicația unor concurenți electorali, în privința deja a zeci de primari/APL”, se spune în Apelul CALM.

CALM amintește că autoritățile publice locale (APL) sunt cea mai transparentă și unica instituție publică din stat care beneficiază de cea mai înaltă încredere din partea cetățenilor.

„APL nici într-un caz nu li este teamă și întotdeauna au fost deschise pentru colaborare cu organele de control ale statului. Însă acest control trebuie să fie realizat în termenele și limitele legii, cu un scop bine stabilit, conform unor proceduri prestabilite și foarte clar reglementate. Nicidecum controlul respectiv nu trebuie să fie unul selectiv, abuziv și să urmărească scopul de a intimida sau bloca activitatea APL. Cu atât mai mult cu cât astfel de controale nu pot avea loc în perioada electorală și la indicația unor concurenți electorali”, se menționează în Apel. 

„Reieșind din faptul că aleșii locali atestă noi derapaje antidemocratice din partea instituțiilor statului, constatând că acestea devin iarăși un instrument în lupta cu primarii incomozi, în CALM solicită: „Includerea acestui subiect pe agenda Consiliului Suprem de Securitate; stoparea tuturor acțiunilor de intimidare și presiune asupra primarilor și administrației publice locale; suspendarea imediată a tuturor controalelor până la finalizarea campaniei electorale, inclusiv a celor inițiate la indicația unor concurenți electorali; distanțarea și condamnarea de către concurenții electorali a unor asemenea acțiuni abuzive din partea instituțiilor statului; monitorizarea de către Consiliul Europei și partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova a cazurilor respective, dar și a respectării angajamentelor internaționale ale R. Moldova în domeniul democrației locale; revizuirea, de către viitorul Guvern și Parlament a cadrului legal respectiv, în vederea excluderii posibilităților de a crea premise pentru astfel de abuzuri și presiuni asupra APL, inclusiv în campania electorală etc”.

CALM menționează că a expediat Apelul Președintelui Republicii Moldova; Guvernului Republicii Moldova, Comisiei electorale centrale, Consiliului Europei, Procurorului General al Republicii Moldova, concurenților electorali și societății civile din Republica Moldova. Instituțiile publice nu au reacționat deocamdată la Apelul CALM. 

Anterior CALM a mai atenționat opinia publică despre presiunile făcute de organele de drept asupra conducătorilor autorităților publice locale.  

Centrul de Investigații Jurnalistice a realizat mai multe achete jurnalistice în care arata că în preajma și în timpul campaniilor electorale organele de drept și de control desfățurau mai multe descinderi la diferiți primari, cei mai mulți fiind din partidele de opoziție sau oponente formațiunilor aflate la guvernare. Aceste presiuni se făceau pentru a-i determina pe unii edili să renunțe la campania electorală sau să treacă de partea partidelor aflate la guvernare. Bunaoară, în ancheta „Moldova penală”, realizată de jurnaliștii CIJM în 2017, arătam că în câțiva ani împotriva primarilor au fost pornite peste 100 de cauze penale. Numărul diosarelor care ajung în instanța de judecată este însă infim de mic, în schimb numărul primarilor care au trecut de lapartidelro de opoziție la cele aflate la guvenare și care aveau influență asupra sistemului de justiție a crescut, arăta ancheta realizată de CIJM. Mai multe subiecte la această temă găsiți pe portalul Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md.   

Cornelia Cozonac
02/06/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii