Reforma justiției și combaterea corupției, condiție obligatorie pentru finanțarea UE pentru R. Moldova  

Ilie Gulca
02/06/2021
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen

Statul de drept și reforma justiției sunt o condiție obligatorie pentru asistența financiară acordată de UE pentru Republica Moldova. Investițiile vor fi făcute în baza principiului „more-for-more”, cu progres în reformele structurale, în special în domeniul justiției și al luptei împotriva corupției. Comisia Europeană a aprobat miercuri un Plan de Relansare Economică pentru Republica Moldova în valoare de 600 de milioane de euro pentru 2021–2024.

„Această nouă finanțare va fi mobilizată pentru a promova investițiile menite să sprijine o recuperare sustenabilă și incluzivă după criza provocată de COVID-19”, se menționează într-un comunicat al Comisiei Europene.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat: „Republica Moldova este la o răscruce. Planul de Relansare Cconomică constituie un efort fără precedent pentru a ajuta țara pe calea ei de recuperare și a de a conduce o agendă ambițioasă de reforme în interesul cetățenilor. În cele din urmă, acest plan ilustrează puterea asocierii noastre și solidaritatea de a lupta împreună împotriva pandemiei de COVID-19.”

Comisarul pentru Vecinătate și Extindere Olivér Várhelyi a adăugat: „Cu acest ambițios Plan de Relansare Economică vrem să stimulăm recuperarea socio-economică pe termen lung și să declanșăm potențialul economic nevalorificat al Moldovei pentru beneficiul cetățenilor săi. Noi vom investi în economie, conectivitate, educație. Planul va sprijini reformele structurale indispensabile, inclusiv în domeniile-cheie al justiției și luptei împotriva corupției.”

Planul este conceput pe cinci piloni: managementul finanțelor publice și guvernanță economică; competitivitate economică, comerț și întreprinderi mici și mijlocii; infrastructură; educație și capacitatea de inserție profesională; statul de drept și reforma justiției.  

Ilie Gulca
02/06/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii