Coronavirus // Peste zece la sută din populația R.Moldova, imunizată. Un nou lot de vaccin, așteptat la Chișinău

Valeria Vițu
02/06/2021

În R.Moldova, în jur de 430 de mii de persoane au fost vaccinate împotriva coronavirusului, ceea ce constituie peste zece la sută din populație. Doar în ultima săptămână, peste 100 de mii de persoane au fost imunizate, iar autoritățile salută faptul că tot mai mulți moldoveni vor să fie vaccinați. O dovadă în acest sens au fost și cozile formate la recentele maratoane, dar și la centrele mobile din capitală. După ce la începutul pandemiei, biserica a venit cu critici legate de imunizare, iată că acum salută campania de vaccinare, transmite RFI într-o corespondență de la Chișinău. 

În zilele următoare, la Chișinău urmează să ajungă alte 45 de mii de doze AstraZeneca, oferite prin intermediul Platformei Covax. Între timp, în R.Moldova a scăzut semnificativ numărul cazurilor noi și al deceselor, provocate de coronavirus. Miercuri, au fost înregistrate 44 de infectări și șase decese. 

Cele mai multe doze administrate, până în prezent în R. Moldova, sunt AstraZeneca, în jur de 245 de mii. Aproape 68 de mii de doze de Pfizer au fost utilizate, iar Sputnik – peste 55 de mii. Trebuie spus că, din totalul de 100 de mii de doze Sinovac, vaccin chinezesc recepționat, doar 15 mii de doze au fost administrate. Iar vaccinul Sinopharm, tot chinezesc, a fost solicitat de doar trei mii de cetățeni moldoveni, arată datele Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

”Jumătate din dozele de vaccin, livrate Republicii Moldova, au fost utilizate. Doar săptămâna trecută, au fost administrate 100.000 de doze, ceea ce reprezintă o creștere semnificativă. În total, peste 10 la sută din populația generală a fost vaccinată, cifră care include și persoanele imunizate din regiunea transnistreană. În această săptămână, e așteptat un lot de vaccinuri AstraZeneca care va fi livrat prin intermediul platformei COVAX. La fel, în prezent, se desfășoară mai multe negocieri pentru asigurarea țării cu diferite tipuri de vaccin”, a precizat medicul epidemiolog din cadrul ANSP, Alexei Ceban.

Autoritățile susțin că, peste 80 la sută dintre lucrătorii medicali au fost vaccinați împotriva coronavirusului, ceea ce a contribuit la reducerea morbidității cu 90 la sută, de la începutul campaniei de vaccinare. 

Dacă vorbim de reacții adverse, în total, au fost raportate în jur de 1.500, dintre care 95 la sută cu forme ușoare, iar 5 la sută, forme moderate. 

Până în prezent, Republica Moldova a recepționat 886.390 de doze de vaccin împotriva COVID-19, cele mai multe AstraZeneca, oferite de România, ca și donație, peste 300 de mii, iar peste 100 de mii Pfizer, prin intermediul Platformei Covax. Totodată, Moldova a primit 142 de mii de doze Sputnik din partea Federației Ruse, dar și în jur de 250 de mii de vaccinuri chinezești Sinopharm și Sinovac.  

Campania de vaccinare a început în R.Moldova la 2 martie. La 18 mai, Comitetul Național de Coordonare a Imunizării a decis lansarea integrală a etapei a treia de vaccinare împotriva COVID-19. Astfel, toate persoanele, care doresc să se imunizeze împotriva noului virus, au acces la vaccin în toate Centrele de vaccinare din țară. Pentru administrarea vaccinului, oamenii se pot adresa la medicul de familie sau se pot programa la vaccinare prin intermediul platformei www.vaccinare.gov.md.

În total, de la debutul pandemiei, 255.285 s-au infectat, iar 6.120 de oameni au decedat de coronavirus.

Mitropolia Moldovei salută campania de vaccinare

Să spunem că, Mitropolia Moldovei, subordonată canonic Patriarhiei Ruse, a salutat campania de vaccinare, precizând că decizia referitoare la vaccin este o decizie personală. ”Mitropolia salută vestea campaniei de vaccinare care ar putea diminua și stopa actuala pandemie, însă biserica nu se poate pronunța în probleme de ordin strict medical. În legătură cu caracterul sigur al actului de vaccinare, cei care au autoritatea profesională și morală să recomande un vaccin absolut nou şi descoperit recent sunt exclusiv specialiștii din domeniul medical respectiv. Vaccinarea trebuie să fie un act profilactic responsabil și în totală cunoștință de cauză recomandat şi acceptat pe baza unei informări clare şi complete, oferită de autoritățile competente și receptată corect de cetățeni”, se arată într-un comunicat al Mitropoliei.

Acum un an, Mitropolia Moldovei a solicitat însă șefului statului, premierului și speakerului Parlamentului să nu oblige cetățenii să se vaccineze împotriva coronavirusului întrucât ”reprezintă și un pericol de microcipare sau introducere în organismul uman a altor dispozitive străine lui”. Din adresarea Mitropoliei Moldovei aflăm că ”Bill Gates este considerat principalul responsabil pentru crearea tehnologiei de microcipare a populaţiei, prin intermediul unui vaccin care să introducă în trup nanoparticule care reacţionează la undele transmise de tehnologia 5G şi permit sistemului să îl controleze pe om de la distanţă. Se consideră că tehnologia 5G în combinaţie cu anumite vaccinuri administrate în China şi Italia au şi stat la baza apariţiei acestui virus care a întors pe dos întreaga planetă”. Adresarea a fost publicată pe site-ul Mitropoliei într-un document Microsoft Word.  

Valeria Vițu
02/06/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii