/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ În lipsa asfaltului cald, autoritățile municipale au început reparația drumurilor. Lucrările, blocate de ploi

missing
02 iunie 2021, ora 18:41

În lipsa asfaltului cald, certificat, Primăria Capitalei oricum au dat start lucrărilor de reparație a drumurilor. „Nu putem aștepta până se va scărpina Ministerul”, a declarat în context Ion Ceban. Așa că drumarii au început deja frezarea asfaltului pe mai multe porțiuni din oraș, însă, colac peste pupăză, timpul de afară s-a înrăutățit. Responsabilii susțin că au fost surprinși de schimbarea condițiilor meteo și că, deocamdată, nu pot așterne stratul de asfalt. Iar până vremea se va îmbunătăți, șoferii vor fi nevoiți să circule prin găurile săpate de drumari. 

Deși locuitorii muncipiului Chișinău așteaptă demult să înceapă reparația străzilor, se pare că aceștia vor trebui să se înarmeze cu mai mută răbdare. Acum patru zile, drumarii de la Întreprinderea Exdrupo au frezat asfaltul în locurile cu gropi și denivelări, însă porțiunile frezate stau neatinse și astăzi. Acest fapt îi nemulțumește enorm pe șoferi, deoarece se văd nevoiți să dea cu roțile prin găuri.

„Oamenii fac negândit, să ia banul și mai departe nu îi interesează. De două săptămâni, se spune că va fi ploaie, dar ei pun asfaltul”.

„Noaptea trebuie să le facă. Așa se face în toată lumea, când nu sunt mașini”.

„E foarte incomod, în primul rând – ambuteiajele”.

Directorul întreprinderii care efectuează lucrările susține că nu pot interveni cu asfaltul cald atâta timp cât plouă și vremea este rece. Astfel că singura soluție ar fi să aștepte îmbunătățirea condițiilor meteo.

„Duminică am început lucrările de frezare pe segmentele degradate, cu planificarea ca luni să așternem deja stratul de uzură. Prognoza nu s-a adeverit, de luni am avut ploi. Practic, segmentele sunt frezate la 5-6 cm, adică nu prezintă pericol, doar disconfort”.

Mai mult, din cauza vremii, responsabilii nu pot efectua nici lucrările de injectare a gropilor, pentru a remedia cât de cât situația și sunt deja în întârziere cu cinci zile. Orășenii cred, însă, că nu ploile sunt de vină.

„Și așa e trafic aici, pe Pușkin, încă și lucrările acestea lăsate… Atunci nici nu trebuia să facă săpăturile acestea, să aștepte, să fie timpul bun, să facă lucrul, să fie bine pentru toată lumea”.

„Trebuia din timp să vadă prognoza meteo, ce se petrece”.

„Ei pun și pe ploaie, nu e problema asta, așa spun ei. Problema e că nu se pot înțelege unii cu alții. Asta-i tot”.

O altă problemă este și faptul că, deocamdată, nu a fost certificat nici asfatul care urmează a fi utilizat. Chiar și așa, orașul nu mai poate aștepta până ce gropile vor deveni și mai mari, spune primarul. Astfel că cele trei companii care au câștigat licitațiile, în Capitală, vor furniza asfaltul pe care îl au, însă vor prezenta declarații pe propria răspundere, precum că acesta corespunde noilor norme europene, aprobate la începutul anului de Ministerul Economiei.

„Nu putem aștepta, până se va scărpina un Minister într-un loc sau alt loc. Situația arată dezastruos. Facem pe cont propriu, după care locuitorii orașului vor face deducțiile”.

De fiecare dată, însă, Exdrupo se angajează să preleveze probe din asfaltul așternut și să le transporte la un laborator acreditat, pentru a confirma că asfaltul corespunde noilor standarde. În acest caz, primăria va plăti agenții economici pentru materialele furnizate. Iar dacă probele vor ieși nesatisfăcătoare, companiile riscă să nu fie achitate pentru serviciile prestate.

„Practic, agentul economic o să-și asume toate cheltuielile următoare de remediere, în funcție de tipul asfaltului”.

Conform bugetului acordat întreprinderii municipale Exdrupo, în acest an, cinci milioane de lei sunt prevăzute pentru reparația străzilor prin procedura de frezare, iar încă trei milioane – prin injectare, până acum fiind posibilă plombarea gropilor doar prin injectare cu beton asfaltic, întrucât Ministerul Economiei încă nu a eliberat certificatele de conformitate necesare pentru asfalt produs conform standardelor europene. Am încercat să luăm legătura și cu reprezentanții Ministerului Economiei, însă nu ne-au răspuns la telefon.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram