/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ Și bărbații pot fi victime ale violenței în familie. Mulți dintre ei nu raportează cazurile la poliție

missing
02 iunie 2021, ora 18:47

În timp ce statisticile arată că, de regulă, femeile sunt victime ale violenței în familie, rata lor fiind de 90 la sută, există cazuri în care sunt agresate și persoanele de gen masculin. O situație de acest fel a avut loc într-o familie dintr-o localitate din raionul Strășeni. O femeie a fost găsită vinovată pentru că și-a bătut soțul și l-a atacat cu cuțitul. Și, dacă în acest caz, victima a raportat cazul la poliție, o mare parte dintre bărbații agresați în familie decid să nu o facă, din mai multe motive. Astfel că numărul bărbaților maltratați de partenerele lor este mult mai mare în realitate, consideră unii psihologi.

„Povesteam de o prietenă de-a mea de cândva și ea s-a supărat și m-a tăiat la gât cu cuțitul.”

Nicolae a decis să nu ascundă acest incident și s-a adresat cu o plângere la poliție. După ce au cercetat acest caz, femeia a fost găsită vinovată pentru violență în familie, iar acum câteva luni a fost pedepsită cu 120 de ore de muncă neremunerată în folosul comunității. Mai exact, a fost pusă să facă ordine prin comunitate, iar când au venit sărbătorile pascale, a trebuit să curețe cimitirul satului. Ca să epuizeze cât mai repede aceste ore, și Nicolae s-a oferit să-i dea o mână de ajutor.

„Eu am iertat-o, pentru că e soție și mamă la doi copii. Am ajutat-o, a făcut greșeli și trebuie să o ajut să corectăm tot răul. – Unde ați lucrat? – La cimitir.”

Regretă acest caz și soția sa, care își explică gestul agresiv prin faptul că familia lor este afectată de alcool și de săracie.

„Eram în stare de ebrietate amândoi și ne-am certat și nu am vrut, dar l-am julit oleacă. Eram în stare de ebrietate și capul nu judeca.”

După ce au depășit acest moment, cei doi s-au împăcat și au convenit să renunțe la consumul de alcool. Între timp, lucrurile s-au limpezit, spun ei. Acum, Nicolae lucrează la pădure, iar Doina este zilieră.

„Acum, ne-am împăcat. Totul este bine. Copiii sunt mari și nu trebuie să vadă toată asta. Acum lucrăm, soțul – la pădure, eu – la seră, la flori.”

Cei doi cresc si educă două fete, iar pentru ca lor să le fie bine și să fie în rând cu lumea, spun că sunt gata să facă totul. Visează să plece peste hotare, pentru a aduna ceva bani, ca să-și facă o gospodărie ca la carte.

Potrivit statisticilor, în medie, ponderea bărbaților agresați de partenerele lor constituie în jur de 10 la sută. Cu toate acestea, numărul acestora este mai mare, susține psihologul Sergiu Toma, care afirmă că nu toți cei care sunt victime ale violenței în familie raportează cazurile.

„Ei nu raportează, de cele mai multe ori, pentru că ei consideră că asta nu este demn de raportat, adică ar trebui să se descurce singuri cu asemenea situații. Și există stereotipuri care încurajează că un bărbat singur trebuie să se descurce cu problemele lui și nu ar trebui să se plângă undeva în afară. În al doilea rând, mesajele sociale nu încurajează sub nicio formă implicarea bărbaților în sensul de a raporta.”

Discrepanța atât de mare dintre genul victimelor violenței în familie se explică prin faptul că trăim într-o societate patriarhală, dar și de la mai multe stereotipuri, consideră jurista Lilia Potîng.

„Vine din trecut, din ilegalitățile dintre femei și bărbați, din faptul că femeile acceptă cumva, ar și bărbații cred că este normal să educi femeia prin aplicarea violenței.”

Din spusele Liliei Potîng, de cele mai dese ori factorii care duc la violență în familie ar fi consumul de alcool sau droguri, sărăcia ori șomajul. Totuși, nu toate persoanele care consumă alcool sau droguri sunt violente, în timp ce există agresori care nu consumă deloc nici alcool și nici droguri. La fel este și cu sărăcia: nu toate persoanele care sunt din familii sărace aplică violența, pentru că există agresori și în familiile cu venituri mari. Conform datelor oficiale ale Inspectoratului General al Poliției, anul trecut au fost înregistrate aproape 1600 de cauze contravenționale de violența în familie și au fost inițiate peste 800 de cauze penale. În total, anul trecut, victime ale violenței domestice au fost peste 1400 de femei, 64 de bărbați și 33 de copii. Agresori au fost peste 1500 de bărbați, 70 femei și un copil.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram