/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

Încă unul dintre dosarele „fraudei bancare”, la final în prima instanță. Trei fondatori ai firmelor ce au luat credite de la BEM, condamnați

missing
02 iunie 2021, ora 21:43

Încă unul dintre dosarele „fraudei bancare” a ajuns la final în primă intanță. Trei persoane care figurează în acte ca fondatori și administratori ai unor firme ce au luat credite de miliarde de la Banca de Economii au fost condamnate astăzi la 6 ani de detenție, fiind învinuite de spălare de bani. Dosarul a fost judecat în procedură simplificată, deoarece inculpații și-au recunoscut vina. Toți trei au cerut instanței să nu fie condamnați la închisoare, pentru că au nimerit în schemă fără să cunoască despre frauda bancară, fiind plătiți doar pentru a-și pune semnăturile pe actele firmelor.

Cele trei companii, administrate de inculpați, se regăsesc în dosarul lui Ilan Șor, în care a fost condamnat de primă instanță la 7 ani și 6 luni de detenție. Șor a recunoscut că este beneficiarul firmelor și le-a înregistrat special pentru a accesa credite de la BEM.

„Se aplică pedeapsă cu inchisoare de 6 ani cu executare în penitenciarul pentru femei.”

Printre cele trei persoane condamnate astăzi, este și Tatiana Dolghina, care pe hârtie este admnistratoarea firmei „Dracard”. Jurnaliștii de la Cutia Neagră Plus au discutat cu ea până să fie pronunțată sentința de condamnare. Femeia ne-a povestit că a fost implicată în schemă de un cunoscut, care i-a propus câte 100 de dolari pe lună, dacă acceptă să semneze niște acte. A avut încredere și nu s-a gândit atunci la consecințe.

„Ne-am implicat în asta prin intermediul lui Alexandru Boiarschi, care căuta pentru lucru oameni așa ca noi. Ne plătea câte 100 de dolari pe lună doar ca să mergem și să semnăm documente. Nu știam despre ce era vorba în acte, cine le-a pregătit, doar puneam semnături… Veneau după mine, mă luau, mă aduceau. Totul era deschis că nici nu m-am gândit că poate fi ilegal.”

Femeia susține că a fost amenințată după ce a aflat de frauda în care a fost implicată și i s-a cerut să nu dezvăluie nimic autorităților.

„Ne amenințau că dacă ne adresăm la poliție, este fără rost, pentru că peste tot are oameni, și că ne vom face mai mult rău. Și noi, în tot acest timp, se fac 7 ani deja, am trăit în frică.”

În timp ce procurorul a cerut câte patru ani de închisoare cu suspendarea pedepsei, completul de judecată a decis să aplice o pedeapsă mai dură: de câte șase ani de închisoare pentru fiecare. De asemenea, au solicitat și arest preventiv în cazul tuturor inculpaților. Măsura urmează a fi executată imediat, până la rămânerea definitivă a sentinței. Cele trei persoane, condamnate astăzi figurează în acte ca fiind proprietari ai unor firme implicate în frauda bancară, conectată cu Ilan Șor. Companiile au fost înregistrate în aceeași zi, pe 14 iunie 2013, iar în următorul an au luat credite de miliarde de la Banca de Economii. Persoanele au dreptul să contste sentințele la Curtea de Apel, în termen de 15 zile. Mai multe detalii despre implicarea celor trei firme în frauda bancară, legătura acestora cu Ilan Șor și tot caruselul tranzacțiilor fictive prin care au fost direcționate miliarde de lei în offshoruri, aflați duminică, la Cutia Neagră Plus. Colegii noștri vor publica în exclusivitate sentința motivată în dosarul Șor, care este ținută în secret din 2017, de când a fost pronunțată de Judecătoria Chișinău.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram