‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 17 aprilie, 2024
20 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticolePetru Sacara, apicultor: Anul acesta va fi unul dintre cei mai buni după 2013

Petru Sacara, apicultor: Anul acesta va fi unul dintre cei mai buni după 2013

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Deși timpul de afară stopează zborul albinelor, fiind o perioadă destul de rece și ploioasă, totuși, apicultorul Petru Sacara este de părere că anul curent va fi unul dintre cei mai buni. 

Unica problemă la moment este faptul că anumite rase de albine roiesc.

„Timpul de afară provoacă roirea albinelor, mai ales la anumite rase care sunt predispuse către acest fenomen. Aceasta din cauza că avem multe albine tinere, mult puiet și nu se lucrează, respectiv albina este predispusă să roiască. Cu toate acestea, cred că anul curent o să fie probabil unul dintre cei mai buni ani după 2013, datorită faptului că albina este crescută foarte bine”.

Apicultorul spune că, chiar dacă albinele nu zboară pe parcursul a câtorva zile, rezerva de hrană este destul de mare în acest an.

„Desigur că va depinde foarte mult, de la apicultor la apicultor, cum a avut grijă de albină ca să crească până acum. Acest fapt va face toată diferența. Totodată, apicultorii care au avut pierderi mari au toate șansele ca să restabilească albinele, mai mult ca atât, aceștia trebuie să se axeze pe înmulțire. Personal, nu prea pun accent pe salcâm, mă orientez mai mult pe înmulțire, pentru că cred că pe viitor se va recupera. Dacă apicultorii vor lucra cum este necesar cu albinele, atunci anul va fi unul foarte bun”. 

În ceea ce privește dacă vom avea sau nu miere de salcâm, Petru Sacară menționează că este încă prea devreme să vină cu o concluzie. 

„O mare parte de salcâm nu este înflorit, inclusiv în partea de sud a țării, cu atât mai mult în parte de nord. Pentru ca salcâmul să ofere maximum din potențialul pe care îl are trebuie ca pe parcursul nopții să se înregistreze cel puțin +14oC și +25..+28oC pe parcursul zilei. Totuși, cred că datorită faptului că familiile sunt foarte bine dezvoltate o să avem posibilitatea să adunăm o cantitatea mai mică în fiecare zi, dar o perioadă mai îndelungată de timp, respectiv se va compensa și astfel, vom reuși să avem ceva miere de salcâm”.

Acesta a recomandat apicultorilor să se concentreze pe înmulțirea albinelor.

„Recomand apicultorilor să folosească la maxim următoarele 3 săptămâni pentru înmulțirea albinelor. Totodată, începând cu săptămâna viitoare trebuie realizate tratamente contra varroa, deoarece o să fuzioneze o mare parte din puiet și va fi mai mult puiet deschis decât închis. Totodată, apicultorii trebuie să fie pregătiți cu butoaie, caturi și rame”.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›