image
Sursa foto: IPN

Ombudsman: Utilizarea imaginii copiilor în scopuri politice și electorale e inadmisibilă

Utilizarea imaginii copiilor în scopuri politice și electorale este inadmisibilă. Avocatul poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu, accentuează asupra lipsei unor prevederi clare în vederea sancționării actorilor electorali care folosesc copiii și imaginile copiilor cu încălcarea standardelor internaționale. Ombudsmanul menționează că sunt necesare pregătiri speciale pentru a încuraja dezvoltarea de medii și circumstanțe sigure în care copiii pot dezvolta abilități în materie de politică.

Maia Bănărescu a prezentat un raport în cadrul unei conferințe de presă la IPN, elaborat ca urmare a monitorizării implicării copiilor în activitățile politice de către concurenții electorali în perioada scrutinului din noiembrie 2020. Ombudsmanul constată că cadrul legal nu stabilește îndatorirea pentru deținătorii de obligații de a implementa corespunzător, nu de a limita, implicarea copiilor sau antrenarea copiilor în procesul electoral.

Maia Bănărescu propune completarea Legii privind întrunirile, Codului Contravențional și Codului Penal cu prevederi concrete care ar sancționa organizatorii întrunirilor pentru atragerea minorilor la manifestații cu caracter politic.

Avocatul s-a adresat concurenților electorali și altor persoane implicate în campaniile electorale cu îndemnul să trateze copiii cu respectarea demnității lor umane și să nu admită acțiuni care să le afecteze viața privată. Ombudsmanul cheamă furnizorii de servicii media să nu distribuie publicitate bazată pe imagini ale copiilor, să asigure furnizarea de informații veridice, corecte și adaptate gradului de maturitate a copiilor.

Ana Cereteu, autor al raportului, stagiar în Direcția Drepturile Copilului, Oficiul Avocatului Poporului, a prezentat rezultatele chestionarului privind consultarea opiniei copiilor în legătură cu participarea lor la procesele electorale. 44,7% din respondenți cunosc ce reprezintă un proces electoral, 64,9% au spus că au fost informați despre drepturile lor în cadrul acestui proces la școală. 134 de copii din peste 400 intervievați au afirmat că au participat la cel puțin una din întâlnirile candidaților electorali cu alegătorii împreună cu părinții sau cu unul din părinți, pe când 130 au participat în cadrul școlii, la propunerea unui profesor, iar 72 dintre respondenți au participat la inițiativa proprie. 64 dintre copiii afirmă că au fost implicați la distribuirea pliantelor, broșurilor, ziarelor unui candidat în campania electorală fără a primi o remunerare. În schimbul remunerării au fost implicați un număr de 30 de copii.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: