image
Sursa foto: BBC

OMS a aprobat vaccinul chinezesc CoronaVac, produs de Sinovac

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a aprobat, astăzi, vaccinul chinezesc CoronaVac, produs de compania farmaceutică Sinovac, pentru utilizare de urgență, dând asigurări că acesta „îndeplinește standardele internaționale de siguranță, eficacitate și producție”, potrivit unui comunicat de presă.

În cazul vaccinului Sinovac-CoronaVac, evaluarea OMS a inclus inspecții la fața locului a unității de producție, precizează comunicatul.

„Lumea are nevoie disperată de mai multe vaccinuri COVID-19 pentru a rezolva uriașa inechitate de acces la nivel global”, a declarat Mariângela Simão, reprezentant al OMS pentru accesul la produsele de sănătate. „Îi îndemnăm pe producători să participe la Facilitatea COVAX, să își împărtășească cunoștințele și datele și să contribuie la aducerea pandemiei sub control”, a adăugat aceast

Grupul Consultativ Strategic de Experţi în Imunizare (SAGE) din cadrul OMS și-a finalizat, de asemenea, revizuirea vaccinului. Pe baza dovezilor disponibile, OMS recomandă utilizarea vaccinului la adulți de 18 ani și peste, într-un program cu două doze, la un interval de două până la patru săptămâni. Rezultatele privind eficacitatea vaccinului au arătat că vaccinul a prevenit boala simptomatică la 51% dintre cei vaccinați și a prevenit formele severe și spitalizarea la 100% din populația studiată.

Un număr mic de adulți în vârstă de peste 60 de ani au fost înrolați în studiile clinice, astfel încât eficacitatea nu a putut fi estimată la această grupă de vârstă. Cu toate acestea, OMS nu recomandă o limită superioară de vârstă pentru vaccin, deoarece datele colectate în timpul utilizării ulterioare în mai multe țări și datele de susținere a imunogenității sugerează că vaccinul va avea probabil un efect protector la persoanele în vârstă, informează g4media.ro.

„Nu există niciun motiv să credem că vaccinul are un profil de siguranță diferit la populațiile mai în vârstă și mai tinere. OMS recomandă ca țările care utilizează vaccinul în grupele de vârstă mai înaintată să efectueze monitorizarea siguranței și eficacității pentru a verifica impactul scontat și să contribuie la îmbunătățirea recomandării pentru toate țările”, se mai arată în comunicat.

Noutăţile partenerilor

comentarii: