image
Sursa foto: jurnal.md

Iurie Reniță a solicitat două întrevederi cu Viorel Morari în timp ce acesta se afla în penitenciar // VIDEO

Jurnal TV a intrat în posesia unor documente din care reiese că deputatul Iurie Reniță a solicitat două întrevederi cu șeful suspendat al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, în timp ce acesta se afla în arest preventiv la Penitenciarul numărul 13.

Autenticitatea documentelor a fost confirmată astăzi de Procuratura Generală. Cei doi ne-au spus că întâlnirea într-adevăr a avut loc, dar nu în penitenciar. Deputatul Iurie Reniță este cel care a făcut publice imaginile video în care Plahotniuc îi transmite lui Dodon o pungă în care se presupune că erau bani. Morari și Reniță susțin însă că, la întâlnire, subiectul discuției a fost altul - dosarul Bahamas.

Jurnal TV a obținut copiile demersurilor pe care deputatul Iurie Reniță le-a transmis, în ianuarie 2020, Administrației Naționale a Penitenciarelor și Procuraturii Generale în care a cerut o întrevedere cu șeful suspendat al procuraturii Anticorupție, în timp ce acesta se afla în arest preventiv în Penitenciarul numărul 13.

Purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale, Maria Vieru, ne-a confirmat recepționarea acestora. În cele două documente se menționează că Morari și-a „exprimat disponibilitatea de a avea o întrevedere” cu Reniță.

Aseară, în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră”, Viorel Morari a spus că întâlnirea nu a avut loc la penitenciar.

Morari a negat că i-ar fi transmis lui Reniță vreun suport electronic cu secvența video în care ex-președintele Dodon primește o pungă de la Vladimir Plahotniuc.

De cealaltă parte, Iurie Reniță ne-a spus că a ținut să se vadă cu Morari pentru a discuta despre dosarul Bahamas, vizând o posibilă finanțare din Federația Rusă a campaniei prezidențiale din 2016 a lui Igor Dodon, prin firme off-shore.

„În dorința de a mă documenta și de a clarifica de la o persoană și de la un expert. Inițial am adresat, conform statutului deputatului, penitenciarului. Ei au invocat ceva. Pe urmă, am adresat procurorului general. În perioada respectivă nu am mai reușit, ulterior, da. Ne-am întâlnit și am clarificat aspectele și detaliile care m-au interesat pe mine”, a precizat deputatul.

Reniță a negat și faptul că ar fi primit de la Viorel Morari informații exclusive pe cazul Bahamas. Asta deși anume el, în campania prezidențială de anul trecut, a făcut publice detalii noi despre finanțarea PSRM din exterior. Dosarul despre presupusa finanțare ilegală a PSRM s-a aflat mai mult timp în gestiunea Procuraturii Anticorupție. După preluarea funcției de procuror general de către Alexandr Stoianoglo și după suspendarea lui Morari din funcție, Procuratura Anticorupție a clasat dosarul finanțării externe a PSRM.

Noutăţile partenerilor

comentarii: