Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Majoritatea cetățenilor R. Belarus nu…

Majoritatea cetățenilor R. Belarus nu au voie să plece în străinătate. Comitetul Grăniceresc de Stat a interzis temporar ieșirea din țară

sursa: BBC

Ieșirea din R.Belarus a cetățenilor acestei țări și a străinilor, care au un permis de ședere temporară sau permanentă în Belarus, este interzisă temporar, a anunțat Comitetul Grăniceresc de Stat al R.Belarus.

În ultima perioadă, Comitetul Grăniceresc de Stat a primit mai multe adresări cu privire la plecarea din Belarus, în baza unui permis de ședere într-un stat străin.

Potrivit reprezentanților Comitetului Grăniceresc de Stat, pot să iasă din Belarus cetățenii, care dețin un document care confirmă dreptul de ședere permanentă într-un stat străin.

La fel, pot pleca din R.Belarus persoanele care merg la muncă în străinătate sau care își fac studii în altă țară.

„Permisul de ședere temporară într-o țară străină nu este însă un motiv pentru călătoriile înafara R.Belarus”.

Comitetul Grăniceresc de Stat al R.Belarus nu explică de ce au fost impuse aceste măsuri restrictive.

Anterior, liderii statelor UE au cerut companiilor aviatice europene să evite spațiul aerian al R.Belarus și au solicitat restricționarea accesului companiilor belaruse în spațiul european. Reprezentanții UE au anunțat că vor sancționa entitățile și persoanele responsabile de deturnarea avionului „Ryanair” și reținerea jurnalistului Roman Protasevici.

Pe 23 mai, a fost trimis un avion de vânătoare pentru a intercepta o aeronavă comercială la bordul căreia se afla un jurnalist, opozant al regimului lui Aleksandr Lukașenko. Aeronava, care efectua o cursă Atena – Vilnius, a fost interceptată în spațiul aerian belarus, sub pretextul că la bord ar fi o bombă.

Forțele militare aviatice belaruse ar fi forțat avionul companiei Ryanair, în care se afla și Roman Protasevici, să aterizeze de urgență.

Roman Protasevici este fostul editor al canalului de Telegram Nexta. În ultimele luni, acesta locuia la Vilnius și făcea parte din echipa Svetlanei Tihanovskaia. Protasevici a fost inclus de către autoritățile din Belarus pe lista teroriștilor și a fost dat în căutare.

Citește și: