Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   VIDEO/ Ancheta privind reținerea lui…

VIDEO Ancheta privind reținerea lui Protasevici și a iubitei sale cu cetățenie rusă se va desfășura în Belarus. Subiectul a fost discutat cu Putin

Ancheta privind reținerea fostului redactor-șef al canalului de Telegram NEXTA, Roman Protasevici, și a iubitei sale Sofia Sapega, cetățeană a Federației Ruse, se va desfășura în Belarus. Declarația a fost făcută de președintele belarus, Alexandr Lukașenko, fiind citat de agenția de presă de stat БелТА, scrie Novoya Gazeta.

„Ancheta privind Protasaveci și Sapega va avea loc în Belarus. De neclintit. Despre asta i-am spus și președintelui Rusiei și ne-am înțeles. A doua persoană este doar cetățeană rusă. L-am anunțat pe președintele Putin că nu vor fi probleme privind accesul la informații. Este o practică internațională, doar că ancheta se va desfășura anume în Belarus”, a declarat Alexandr Lukașenko.

Acesta a mai recunoscut că, în cadrul ultimei discuții avute cu liderul Kremlinului, au abordat subiectul reținuților, însă au acordat „foarte puțin timp”.

Mai mult, Lukașenko a dezvăluit ce conținea „diplomatul negru” cu care a mers la Soci să se vadă cu Putin. Potrivit lui, avea la el materiale analitice pregătite de ofițerii de securitate ai Belarusului pe care a vrut să le arate omologului său. Documentele în cauză vizau situația din Belarus și Federația Rusă, relațiile SUA, UE și a altor state față de China.

Sofia Sapega, în vârstă de 23 de ani, a fost arestată la Minsk împreună cu iubitul ei jurnalistul de opoziție, Roman Protasevici, după deturnarea avionului Ryanair. Este învinuită de organizare de încălcări ale ordinii publice, incitare la ură și organizarea unor proteste în masă, pentru fiecare dintre acuzații riscând pedepse cuprinse între 3 și 15 ani de închisoare.

Roman Protasevici este fostul editor al canalului de Telegram Nexta, recunoscut ca extremist în Belarus. În ultimele luni, acesta locuia la Vilnius și făcea parte din echipa Svetlanei Tihanovskaia, fosta contracandidată a lui Alexandr Lukașenko la alegerile prezidențiale. El a fost inclus de către autoritățile din Belarus pe lista teroriștilor, fiind dat în căutări interstatale.

CITEȘTE ȘI:
Rusia va acorda Belarusului în perioada următoare un ajutor de 500 de milioane de dolari. Ajutorul financiar a fost anunțat după discuțiile dintre Putin și Lukașenko, care au fost purtate pe un iaht în Sochi