07:35:14 25.04.2024
Stiri

CALM reclamă PRESIUNI din partea organelor de control și de anchetă ale statului: „Aceste acțiuni sunt făcute la indicația unor DEPUTAȚI, concurenți electorali”. Subiectul ar putea ajunge pe ordinea de zi a Consiliului Suprem de Securitate

Actualitate 01.06.2021 10:59 Vizualizări2133 Autor: Ziarul National
CALM reclamă PRESIUNI din partea organelor de control și de anchetă ale statului: „Aceste acțiuni sunt făcute la indicația unor DEPUTAȚI, concurenți electorali”. Subiectul ar putea ajunge pe ordinea de zi a Consiliului Suprem de Securitate


Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) susține că în ultima perioadă, odată cu începerea perioadei electorale, s-au întețit presiunile asupra unor primari din diferite regiuni ale R. Moldova, prin intermediul unor controale inopinate inițiate de organelor de anchetă și control. Aceste acțiuni ar fi făcute la indicația unor deputați, concurenți electorali în alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie curent.

Astfel, Biroului Executiv al CALM, întrunit în ședință extraordinară pe 31 mai curent, a adoptat un apel în legătură cu adresările mai multor primari de sate, comune, orașe și municipii.

În apel, aleșii locali își exprimă „profunda îngrijorare și indignare față de acțiunile unor autorități ale statului din domeniul ordinii de drept și controlului financiar care, în perioada electorală, au inițiat și realizează o serie de controale la indicația unor concurenți electorali, în privința deja a zeci de primari/APL”.

Semnatarii apelului se referă, în mod special, la acțiunile recente din partea organelor din subordinea MAI, CNA, Ministerul Finanțelor/Inspecției financiare, instituții conduse de exponenți ai socialiștilor etc.

„APL nici într-un caz nu le este teamă și întotdeauna au fost deschise pentru colaborare cu organele de control ale statului. Însă acest control trebuie să fie realizat în termenele și limitele legii, cu un scop bine stabilit, conform unor proceduri prestabilite și foarte clar reglementate. Nicidecum controlul respectiv nu trebuie să fie unul selectiv, abuziv și să urmărească scopul de a intimida sau bloca activitatea APL. Cu atât mai mult că astfel de controale nu pot avea loc în perioada electorală și la indicația unor concurenți electorali”, se menționează în document.

De asemenea, CALM solicită includerea acestui subiect pe agenda Consiliului Suprem de Securitate (CSS) și stoparea tuturor acțiunilor de intimidare și presiune asupra primarilor și administrației publice locale.

„Solicităm suspendarea imediată a tuturor controalelor până la finalizarea campaniei electorale, inclusiv a celor inițiate la indicația unor concurenți electorali; distanțarea și condamnarea de către concurenții electorali a unor asemenea acțiuni abuzive din partea instituțiilor statului; monitorizarea de către Consiliul Europei și partenerii de dezvoltare ai R. Moldova a cazurilor respective, dar și a respectării angajamentelor internaționale ale R. Moldova în domeniul democrației locale; revizuirea, de către viitorul Guvern și Parlament a cadrului legal respectiv, în vederea excluderii posibilităților de a crea premise pentru astfel de abuzuri și presiuni asupra APL, inclusiv în campania electorală etc.”, se mai arată în apelul expediat președintelui R. Moldova, Guvernului, Comisiei Electorale Centrale, Consiliului Europei și procurorului general al R. Moldova.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md