5 idei pentru a reduce costurile personale și a monitoriza situația ta financiară

01 Iun. 2021, 14:25
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  MD Bani
01 Iun. 2021, 14:25 // Bănci şi Finanţe //  MD Bani

Atunci când se vorbește despre bani, inevitabil discuția ajunge la cheltuielile prea mari și care de cele mai multe ori nu ne permit să facem economii. Pe lângă cheltuielile personale, mai pot apărea și cheltuieli neprevăzute ca o vizită la un medic, repararea electrocasnicelor, reparația automobilului, acestea pot destabiliza bugetul, mai ales dacă nu avem o sumă de bani “pusă deoparte” pentru astfel de situații. Ieșire din situație oricum se găsește, spre exemplu un credit rapid te poate scoate din impas, în unele momente un împrumut poate fi exact ceea de ce ai nevoie.

Dar cum să faci cheltuirea banilor eficientă și să devii o persoană independentă? Principala recomandare este să înveți să faci economii, iată câteva idei pentru a reduce cheltuielile personale:

  1. Fă-ți o listă de cumpărături, verifică frigiderul, planifică meniul și stabilește mesele viitoare și vezi de ce ingrediente ai nevoie. Cumpără doar atât cât ai nevoie pentru a evita să arunci mâncare.
  2. Mănâncă mai mult acasă. Este mai comod să comanzi mâncare, să procuri mâncare gătită din magazine sau să ieși la o pizza, însă dacă bugetul tău are nevoie de restructurări, se merită să reduci cheltuielile cu mesele în oraș. Un lunch box pregătit de acasă, pentru prânzul la birou, e mai sănătos și mai ieftin.
  3. Cumpără haine în perioada de reduceri sau în magazinele de tip outlet. Dacă vei avea răbdare să vină perioada reducerilor, vei vedea că poți economisi considerabil cumpărând haine la preț redus.
  4. Nu irosi energia electrică. Folosește becuri LED, care au consum redus de energie, acestea sunt mai sănătoase pentru ochi și au o durată de viață mult mai lungă decât becurile obișnuite.
  5. Fă cumpărături din supermarketurile cu prețuri mai mici. Dacă vei fi atent, vei observa că faci economii semnificative dacă mergi la cumpărături în supermarket sau în piață, unde produsele alimentare sunt mai ieftine.

Pentru a putea monitoriza situația financiară, începe să planifici bugetul pentru o lună înainte. Aici intră facturile, întreținerea locuinței, produsele alimentare pentru 30 de zile înainte. Calculează exact cât îți va rămâne din salariu. Dacă ești în minus, regândește prețurile pentru toate acestea și economisește cât mai mult acolo unde este posibil să o faci. Pentru a reduce tentația de a cheltui banii, începe să utilizezi mai multe plicuri, de exemplu: „pentru mașină”, „pentru cadouri”, „pentru garderobă”, „pentru cheltuieli neprevăzute” (din acest plic se cheltuie mai des decât din celelalte), „pentru taxe și plăți lunare”. Vei vedea că această divizare va juca rolul său în economisirea surselor financiare ale familiei tale. Dacă nu îți va reuși, mereu poți aplica la un credit nebancar.

Un astfel de împrumut te ajută să păstrezi bugetul lunar pentru sarcinile pe care ți le-ai plănuit în perioada respectivă. Pentru a beneficia de asemenea serviciu trebuie să treci printr-o procedură pe cât de simplă, pe atât de rapidă. Solicitarea este analizată în cel mult 15 minute după aplicare, apoi ești contactat de reprezentanții companiei la care ai trimis formularul. Site-urile companiilor de creditare îți pun uneori la dispoziție și un calculator de credit pentru ca tu să îți poți calcula plata lunară și costul integral al creditului ales, acest lucru te va ajuta să știi exact cum să îți planifici bugetul.

Așadar reducerea cheltuielilor personale și monitorizarea situației financiare nu este un lucru foarte complicat, trebuie doar să vrei și să fii disciplinat în acest proces.

P.

Realitatea Live

16 Apr. 2024, 15:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
16 Apr. 2024, 15:56 // Actual //  Lupu Eduard

Preţul aurului a continuat să se situeze aproape de maximele record la câteva zile după ce tensiunile din Orientul Mijlociu au explodat, sporind interesul investitorilor pentru activele sigure, scrie CNBC.

Preţul aurului a înregistrat recent o nouă creştere record ajungând până la la 2.383 de dolari pe uncie (28 de grame), iar analişti sunt de părere că mai este loc de creştere, în cele mai optimiste scenarii ajungând la 3.000 de dolari.

„Raliul recent al aurului a fost impulsionat de tensiunea geopolitică şi coincide cu niveluri record ale indicilor de acţiuni”, subliniază gigantul american Citibank într-un raport.
Cererea pentru activul de refugiu a crescut pe fondul escaladării tensiunilor din Orientul Mijlociu, după ce Iranul a lansat peste 300 de drone şi rachete direct asupra Israelului – majoritatea fiind interceptate, datorită sistemului de apărare antiaeriană Iron Dome.
Observatorii pieţei monitorizează îndeaproape o potenţială ripostă din partea statului evreu, care a promis să „ceară un preţ” din partea Iranului.

O ripostă semnificativă ar putea duce la un conflict mai amplu, ceea ce ar declanşa, în consecinţă, noi investiţii în aur, precum şi o revenire a preţului petrolului şi o întărire a dolarului american, a declarat Bartosz Sawicki, analist de piaţă la firma de servicii financiare Conotoxia fintech.

Aurul, care îşi păstrează valoarea de investiţie ce oferă acoperire împotriva inflaţiei, tinde să aibă performanţe bune în perioadele de incertitudine economică, când investitorii se îndepărtează de activele mai riscante, cum ar fi acţiunile.

Preţul lingourilor a atins vinerea trecută un maxim istoric de 2.448,80 dolari pe uncie în cursul zilei.

Preţul aurlui a fost în plină ascensiune de la începutul anului, urcând cu peste 15% de la începutul anului până în prezent, pe fondul unui cocktail de factori, printre care se numără o explozie a băncilor centrale la nivel mondial, tensiunile geopolitice şi aşteptările privind reducerea ratelor de către Rezerva Federală a SUA.

Preţul aurului are, de obicei, o relaţie inversă cu ratele dobânzilor. Pe măsură ce ratele dobânzilor scad, aurul devine mai atractiv în comparaţie cu activele cu venit fix, cum ar fi obligaţiunile, care ar aduce randamente mai slabe.

Inflaţia peste aşteptări din martie a împins înapoi aşteptările pieţei privind o reducere a ratelor până în septembrie, iar acum se aşteaptă la două reduceri de rate în loc de trei.

Săptămâna trecută, Goldman Sachs a vorbit despre piaţa aurului ca fiind înr-un „bull market de nezdruncinat” şi şi-a revizuit în creştere ţinta de preţ pentru metalul galben de la 2.300 de dolari pe uncie la 2.700 de dolari până la sfârşitul anului.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău