(video) Premieră mondială: Noul Rimac Nevera – cea mai rapidă maşină stradală electrică produsă în serie

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Astăzi, 1 iunie 2021, producătorul croat de maşini hiper sport şi specialistul în tehnologii electrice, Rimac Automobili, a dezvăluit într-un final versiunea de producție a modelului conceptual C_Two. Maşina a fost numită Rimac Nevera, fiind concepută pentru a dezlănțui un nivel de performanță fără precedent pentru un autovehicul stradal!

Mini documentar despre cum a fost făcut:

Caracteristici cheie:

  • Denumirea îi provine de la numele dat de localnici unei furtuni mediteraneene rapide, neașteptate și puternice, care traversează marea deschisă în largul Croației. Un fenomen ca nevera este extrem de puternic și încărcat de fulgere. Și, la fel ca forța naturii a cărui nume îl poartă, este la fel de abil în a-și transforma caracterul într-o clipă – de la un grand tourer sigur și confortabil la o mașină de performanță ultra-concentrată.
  • A fost făcut din 2018. Majoritatea componentelor cheie ale Nevera au fost dezvoltate intern la sediul Rimac din Croația şi toate sistemele de la prototipurile inițiale au fost îmbunătățite pentru a îndeplini obiectivele ambițioase de performanță stabilite la începutul proiectului.
  • O serie cuprinzătoare de modificări ale caroseriei, difuzoarelor și prizelor de aer a dus la o sporire a eficienței aerodinamice generale cu 34% faţă de cea arătată de prototipurile timpurii.
  • De exemplu: profilul capotei, forma montanţilor și designul difuzoarelor, separatoarelor și radiatoarelor au fost toate analizate și rafinate intens pentru a spori fluxul de aer și forța de apăsare.
  • Prizele de aer și canalele de răcire au fost dezvoltate cu atenție pentru a crește eficiența răcirii atât a sistemelor de frânare, cât și a sistemului de propulsie, rezultând o îmbunătățire cu 30% la viteze mici și cu 7% la viteze mari.
  • Rimac a creat, de asemenea, numeroase elemente inovatoare active aerodinamice pentru a creşte abilitățile de răcire, performanță, stabilitate și eficiență ale Nevera. Profilul capotei din față, clapeta din partea inferioară a corpului, difuzorul din spate și aripa din spate se pot deplasa fiecare independent, acționate de algoritmi complecși care oferă configurația aerodinamică optimă pentru fiecare situație de conducere. 
  • Trecerea de la modul “high downforce” la modul “low drag” reduce rezistența aerodinamică cu 17.5% pentru a crea un coeficient de rezistență de doar 0.3 Cd. Revenirea la modul “high downforce” crește forța de apăsare practic instant cu 326%!
  • În ciuda faptului că încorporează o multitudine de elemente aerodinamice active, precum și multe camere și senzori care permit funcția Driver Coach, designul caroseriei Nevera este unul care combină atât drama, cât și frumusețea unui hipercar și apare simultan modelat de aer și forjat cu tehnologie. 
  • Ușile uimitoare îi sunt de tip fluture, cu deschidere verticală.
  • În spatele jantelor uşoare din aliaj forjat stau mecanisme de frânare carbo-ceramice marca Brembo CCMR.
  • Un amplificator de frână electro-hidraulic complex, cu simulator de simțire a apăsării pedalei de frână, distribuie forța de frânare între frânele propriu-zise și grupul de propulsie electric, în dependenţă de starea bateriei, motoarelor electrice şi a mecanismelor de frânare.
  • De exemplu – disipă energia cinetică prin frânele din spatele roţilor dacă bateria este aproape de limitele sale termice sau activează o frânare mai regenerativă în cazul în care frânele sunt fierbinți. Toate aceste tranziții nu vizibile pentru șofer. Acest lucru permite Nevera să utilizeze la maxim frânarea regenerativă maximă de 300 kW!
  • Structura monococă revoluționară a lui Nevera, dezvoltată de fostul inginer-șef al C_Two Daniele Giachi, cea care se ascunde sub caroserie, include într-un tot întreg un acoperiș din carbon legat, o baterie structurală integrată și un cadru posterior din carbon, formând cea mai mare piesă din fibră de carbon din întreaga industrie auto. 
  • Cântărind mai puțin de 200 kg și utilizând 2.200 de straturi din fibră de carbon și 222 inserții din aluminiu, structura monococă încorporează bateria mașinii pentru a forma o structură compactă, dar incredibil de dură, cu o rigiditate la torsiune de 70.000 Nm/grad. Nivelul de rezistență și siguranță de neegalat oferit de aceasta a contribuit la îndeplinirea de către Nevera a standardelor stricte de omologare globală și la livrarea celei mai rigide structuri a oricărei mașini fabricate vreodată.
  • Ce ţine de baterie, aflaţi că aceasta este una unică, în formă de H, răcită cu lichid, cu o capacitate de 120 kWh şi cu 6.960 de celule, proiectată de la zero de Rimac și montată chiar în inima Nevera. Capabilă să producă 1.4 MW putere, bateria din litiu-mangan-nichel formează, de asemenea, o parte integrantă a miezului mașinii, adăugând o rigiditate structurală de 37% monococului din fibră de carbon.
  • Bateria poate asigura o autonomie de până la 550 de km în ciclu WLTP. Încărcarea ultra rapidă e asigurată cu o putere record de 500 kW, ceea ce înseamnă că procesul de reîncărcare 0-80% durează doar 19 minute!
  • Poziționarea optimă a bateriei la nivel scăzut și central în podeaua mașinii contribuie la un centru de greutate ultra-scăzut. Acest lucru ajută la crearea unei distribuții excelente a greutății față/spate de 48/52 procente și la cel mai bun echilibru de manevrabilitate posibil.
  • Bateria alimentează cu energie patru motoare cu magnet permanent montat la suprafață, personalizate, care pun la rândul lor în mișcare, individual, cele patru roți. Cumulativ produc 1.914 CP și 2.360 Nm de cuplu!
  • Roțile din față și din spate sunt conectate fiecare la o pereche de cutii de viteze cu o singură treaptă.
  • Capabile să convoace instantaneu cuplul maxim din primul moment, motoarele electrice de pe Nevera sunt eficiente în proporție de 97% – comparativ cu 40% pentru cele mai eficiente motoare cu ardere internă – și nu necesită întreținere pe toată durata lor de viață.
  • Şoferul poate alege tipul de tracţiune dorit: integrală, faţă sau spate! Şi poate încălzi prin burnout la dorinţă, fie roţile din faţă, fie cele din spate, fie toate patru!
  • Performanțele-i dinamice sunt: 0-97 km/h în 1.85 secunde, 0-100 km/h în 1.97 secunde, 0-161 km/h în 4.3 secunde, 0-300 km/h în 9.3 secunde. Viteza maximă este limitată la 412 km/h. Cântăreşte apropo 2.150 kg!
  • Parcurge un sfert de milă – 402 metri – în 8.62 secunde! Timpul reprezintă un record mondial printre maşinile stradale produse în serie şi s-a setat la începutul acestui an, în timpul testării în Croația pe o pistă de aterizare nepregătită.
  • Mai dispune de un sistem numit Rimac All-Wheel Torque Vectoring 2 (R-AWTV 2), care înlocuiește sistemele tradiționale ESP și TCS pentru a spori aderența și tracțiunea. Între timp, sistemul R-AWTV 2 permite răspunsuri dinamice infinit variabile la condițiile de drum și de cale, calibrând cantitatea de cuplu furnizată fiecărei roți. 
  • R-AWTV 2 mai calculează nivelul precis al cuplului canalizat prin fiecare roată pentru stabilitate maximă și agilitate excepțională. Atât predictiv, cât și receptiv, R-AWTV mai poate citi drumul și face peste 100 de calcule pe secundă pentru a adapta nivelul cuplului pentru a atinge stilul de conducere dorit.
  • Suspensia maşinii include braţe duble şi amortizoare controlate electronic. Poate regla în mod activ garda la sol.
  • Servodirecţia îi este una electrică, cu funcţie steer-by-wire, prin care se poate activa un feedback adaptiv în funcție de modul de rulare (şapte la număr: Sport, Drift, Comfort, Range, Track şi două Custom). În plus, funcționează ca un sistem drive-by-wire atunci când se află în modul Driver Coach pentru a demonstra șoferului liniile optime de curse și de control a vehiculului.
  • Pentru a permite șoferilor cu orice abilități să extragă performanțe maxime din Nevera și să-i ajute să-și dezvolte în continuare abilitățile de conducere pe circuite, Rimac a dezvoltat primul antrenor virtual cu inteligență artificial din lume. Adăugând o nouă dimensiune captivantă experienței de conducere, Driver Coach evaluează performanța și oferă îndrumări pentru optimizarea și îmbunătățirea performanțelor.
  • Accesând 12 senzori cu ultrasunete, 13 camere, 6 radare și cel mai recent sistem de operare NVIDIA Pegasus, Rimac Driving Coach adaugă o experiență suplimentară, captivantă la volan. Sistemul suprapune circuitele de curse selectate în timp real, oferind îndrumări audio și vizuale clare și precise, pentru a permite șoferilor să își perfecționeze traiectoriile, punctele de frânare și accelerație, dar şi momentele când trebuie să facă uz de direcţie.
  • Funcția Driver Coach va deveni disponibilă în 2022 și va fi lansată prin upgrade-uri over-the-air pentru mașinile Nevera deja livrate, al căror hardware este pregătit pentru această caracteristică unică!
  • Cu spațiu pentru doi ocupanți și bagajele lor, Nevera este atât un grand tourer, cât şi un hypercar de performanță. Ecranele digitale, trei TFT-uri de înaltă rezoluţie, absorb aproape toate comutatoarele inutile. Configurat atât pentru conducere pe circuite, cât și pentru confort, aspectul cabinei este împărțit în două zone. Accentul segmentului superior este pus în totalitate pe plăcerea și performanța de conducere, în timp ce partea inferioară găzduiește sistemul de infotainment, comenzile de confort și datele de conducere.
  • Comutatoarele rotative din aluminiu, care includ în ele şi trei mici ecrane, oferă o senzație analogică, adaptată pentru a permite șoferului să utilizeze tehnologia digitală de vârf într-un mod și mai captivant. În plus, direct din cabină, șoferul poate monitoriza fiecare aspect al performanței mașinii cu telemetrie în timp real, descărcabilă pe un laptop sau smartphone pentru o revizuire ulterioară.
  • Sistemul multimedia Rimac M2M oferă o mulțime de date în timp real atât producătorului, cât și proprietarului. În timp ce utilizatorul este conectat la vehicul prin intermediul aplicației mobile intuitive, producătorul primește date de performanță în anonimat. De asemenea, utilizând aplicații mobile intuitive dezvoltate intern de Rimac, proprietarii de Nevera vor putea urmări date live, cum ar fi locația GPS, viteza de încărcare și starea bateriei, folosindu-le, de asemenea, pentru a analiza performanțele de conducere, valorile și a previzualiza hărțile pe Android și iOS.
  • Niciun Nevera nu va părăsi fabrica Rimac arătând la fel sau purtând aceleași specificații, datorită capacității clienților de a alege dintr-o gamă cuprinzătoare de ornamente personalizate și opțiuni de materiale. În plus față de programul de personalizare premium individual al companiei, Rimac își va oferi amiralul său în diferite ediții: GT, Signature, Timeless sau Bespoke.

Subliniindu-și propriul angajament față de proiect, Mate Rimac va testa și semna personal fiecare Nevera, înainte ca acestea să fie livrate clienților de la locul de producție actual al companiei, la periferia Zagrebului. Dar înainte de asta, fiecare client va fi invitat în Croația pentru a-și proiecta mașina conform cerințelor sale exacte. 

Vor fi făcute doar 150 de exemplare, fiecare având un preţ de minim 2 milioane de euro. Nevera va fi disponibil exclusiv prin intermediul unei reţele globale de dealeri parteneri. Este omologat pentru a fi utilizat în orice ţară de pe planetă!

Chiar te invităm să vezi mai multe reprezentări grafice şi detalii interesante despre model pe site-ul oficial Rimac!

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://siat.unpad.ac.id/eoffice2020/uploads/