fbpx

Asociația Judecătorilor, despre anularea decretului prin care Clima a fost numit șef CA Chișinău: „Constatăm caracterul ilegal și abuziv”

Asociația Judecătorilor din Republica Moldova a reacționat cu privire la decizia Maiei Sandu de a anula decretul prin care Clima a fost numit șef Curții de Apel Chișinău.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Reprezentanții Asociației au publicat, pe pagina de Facebook, un comunicat oficial prin care și-au exprimat opinia.

„Revocarea a fost dispusă pe motiv că ar fi devenit cunoscute „circumstanțe noi legate de modul de desfășurare a concursului” de selectare și promovare în funcția administrativă. Totodată remarcăm faptul că din motivarea Decretului Președintelui Republicii Moldova din 28 mai 2021 rezultă că măsura revocării nu are legătură cu modul de exercitare a mandatului de președinte sub aspectul capacităților manageriale sau a admiterii unor acțiuni culpabile.

Prin urmare, constatăm caracterul ilegal și abuziv al încetării anticipate a mandatului de președinte de instanță, fapt ce rezultă cu claritate atât din cadrul normativ intern, cât și din actele internaționale de referință.

ne exprimăm dezacordul cu modul în care a fost revocat anticipat mandatului președintelui Curții de Apel Chișinău, catalogând această acțiune ca un act de imixtiune în independența justiției și securitatea mandatului, fapt ce rezultă atât din cadrul legal intern – inclusiv jurisprudența Curții Constituționale a Republicii Moldova, cât și a standardelor internaționale. În acest fel se creează un precedent foarte periculos, care generează riscul aplicării prin analogie a astfel de decizii și în alte situații, ceea ce poate conduce la subminarea și anihilarea independenței puterii judecătorești și subordonarea acesteia”, se arată în comunicatul Asociației.

Amintim că președinta Maia Sandu a anulat decretul prin care ex-președintele Igor Dodon l-a numit pe Vladislav Clima la șefia Curții de Apel Chișinău, pe motiv că CSM ar fi încălcat procedurile. Clima a reacționat la această decizie, numind-o ilegală.

Într-o postare pe Facebook, și ministrul interimar al Justiției, Fadei Nagacevschi a criticat decizia, scriind că „politic parcă ar trebuie să mă bucur de prostia celor de la Președinție care nu fac altceva decât să-și deconspire nimicnicia de dragul PR-ului sau altor scopuri”.

Vladislav Clima a fost numit la conducerea Curții de Apel Chișinău pe data de 2 septembrie 2020, prin decretul semnat de Dodon.

Articole asemănătoare

Back to top button