‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 17 aprilie, 2024
12.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticolePolenizarea și fecundarea deficiente în livezile de sâmburoase au dus la căderea fructelor

Polenizarea și fecundarea deficiente în livezile de sâmburoase au dus la căderea fructelor

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

În unele zone ale țării, din cauza temperaturilor reduse, la culturile cum ar fi prunul și cireșul polenizarea și fecundarea au fost problematice, astfel că recolta este afectată.

Informația a fost furnizată de mai mulți producători, dar și confirmată de către Ananie Peșteanu, consultant pomicultură.

„Pentru asigurarea unei polenizări și fecundări calitative, este necesar ca toate organele să fie dezvoltate. Tubul polinic are nevoie de temperaturi optime pentru a se dezvolta suficient. Acesta crește la temperaturi de 18-20°C, iar la temperaturi sub 9°C dezvoltarea stagnează. Din cauza temperaturilor reduse, tubul polinic nu a ajuns la ovar, astfel că, drept rezultat, nu s-a format sâmburele.

Asemenea cazuri întâlnim la soiurile de cireș Regina, Cordia. Astfel că, atunci când fructele ating dimensiunea de aproximativ 15 mm, acestea cad, iar în interior nu este format sâmburele. Cazuri similare sunt înregistrate la prun”, explică Ananie Peșteanu.

În schimb, situația este bună la soiurile autofertile.

Cum are loc procesul de fecundare:

Fecundarea are loc când ovulul este apt pentru fecundația, stigmatul pistilului secretă un lichid lipicios în care germinează grăunții de polen.

Din grăunte, în condiții favorabile, crește tubul polinic care traversează stilul și pătrunde în sacul embrionar. Ulterior se formează zigotul.

Temperatura optimă de germinare a grăunților de polen este de 15-25°C, iar umiditatea optimă a aerului – 65-80%.

‹ adv ›

Temperaturile prea scăzute ori peste 30°C, umiditatea aerului, ploile, ceața, vânturile puternice sunt cauze indirecte ale sterilității.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›