Bogdan Țîrdea, către Maia Sandu: Vă amintesc ceea ce spunea Bismarck - cine închide școlile va construi închisori

Deputatul socialist, Bogdan Țîrdea susține că atât timp cât în școală învață chiar și un singur elev și lucrează un singur pedagog – ea trebuie păstrată, criticând astfel reforma în sistemul educațional, pusă în aplicare de Maia Sandu, atunci când era ministră din domeniu și a realizat programul de optimizare a instituțiilor școlare.

Foto: Colaj UNIMEDIA

„Pe 7 februarie 2013 a fost semnat așa-numitul proiect PRIM (Reforma educațională în Moldova) între Republica Moldova și Asociația Internațională de Dezvoltare (Banca Mondială).

Lobby pentru acest proiect s-a făcut de către Maia Sandu, fost consilier al Băncii Mondiale, pe atunci ministru al Educației. Era vorba despre „implementarea proiectului de reformă în valoare de 40 de milioane de dolari. Proiectul este un împrumut de investiții emis de BM, care prevedea o implementare pe etape pentru șase ani (aprilie 2013 - iunie 2019).

Mai mut, la 12 martie 2018, Republica Moldova și Asociația Internațională de Dezvoltare  au semnat un nou acord în valoare de 10 milioane de dolari în cadrul proiectului ”PRIM”. Astfel, în total, a fost oferit un credit de 50 milioane de dolari pentru modernizarea învățământului, iar în realitate pentru închidera școlilor”, a declarat Bogdan Țîrdea.

El a citat date statistice, potrivit cărora din 2012 până în 2015 au fost lichidate 119 școli din cele 1456 care activau în 2012. Iar numărul total al instituțiilor de învățământ (inclusiv instituții de învățământ superior, licee, gimnazii) a fost redus cu 221.

Numărul studenților pentru un deceniu a scăzut cu aproape jumătate - cu 50 de mii de oameni. Numărul total de elevi - atât studenți, cât și elevii din școli - a scăzut cu 100 de mii de persoane.

Numărul total al cadrelor didactice într-un deceniu a scăzut cu 11 137 de persoane. Bogdan Țîrdea a subliniat că în 2012-2016, profesorii au fost concediați în pofida deficitului lor. Deficitul de profesori în 2012 a fost de 733 de profesori, în 2021 - deja 2349.

„De ce am pierdut atât de mulți profesori? E simplu. Sub conducerea „înțeleaptă” a Maiei Sandu, a fost adoptat Codul Educației (2014), prin care a fost desființată predarea obligatorie a limbii ruse în școli. De asemenea, documentul prevede că numai doctorii în științe vor preda în universități, iar în licee - doar titularii de masterat.

Cheltuielile în educație în raport cu PIB s-au redus de la 9,3% în 2009 până la 7,1% -  în 2013-2014. Iar în 2018 acestea au constituit 6,5%. Iar în 2019, sub Guvernul Sandu acestea au scăzut până la 5,3%. ”Abia în 2021 s-a reușit creșterea până la 6,1%, dar și aici cu critici și impedimente din partea blocului dirijat de doamna Sandu. Iată „ajutorul” Băncii Mondiale!”, a spus Bogdan Țîrdea.

Deputatul a dat citire listei tuturor celor 119 de școli închise în toată țara, în cadrul unui proiect al Băncii Mondiale realizat datorită ”unui lobby al Maiei Sandu”.  Lista a fost oferită de către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării drept răspuns la solicitarea deputatului, din 18 mai 2021.   

”Spuneți-mi vă rog, un om bun ar putea închide școlile-internat pentru copii orfani? Ar putea lăsa 5800 de pedagogi fără loc de muncă? Ar putea prăbuși la examenul de Bacalaureat 50 procente de elevi fără să le ofere manuale, internet, programe, calculatoare, laptopuri, dar să le ofere imediat ofițeri de poliție, detectoare de metale, camere video, întrebări și teste pe care nici Einstein nu le-ar fi înțeles. Băieți, voi înșivă treceți mai întâi aceste teste”, a spus Bogdan Țîrdea .

Socialistul a amintit despre un citat de-al lui Otto von Bismarck: ”Cine închide școlile va construi închisori”. El a subliniat că în timpul guvernării PSRM nici o școală nu a fost închisă.

„Pentru noi, fiecare școală este valoroasă. Și le vom apăra până la capăt. Atât timp cât în școală învață chiar și un singur elev și lucrează un singur pedagog – ea trebuie păstrată”, a spus Bogdan Țîrdea.

Anterior, Maia Sandu a respinsa acuzațiile că ar fi închis instituții școlare în perioada când era ministră a Educației.


Pub