Biserica și COVID-ul. Ce spun liderii religioși despre vaccinare

La sfârșitul săptămânii trecute, Mitropolia Moldovei, entitate a Patriarhiei Moscovei pe teritoriul Republicii Moldova, a subliniat poziția sa față de vaccinarea contra COVID-19. Deși de această dată mesajul a fost mult mai permisiv față de cel de acum un an, când se menționa că „există un pericol de microcipare”. Acum Mitropolia spune cu jumătate de gură că se poate de vaccinat.

„Mitropolia salută vestea campaniei de vaccinare care ar putea diminua și stopa actuala pandemie, însă Biserica nu se poate pronunța în probleme de ordin strict medical. Cu atât mai mult, în cazul unui vaccin recent care nu a mai fost folosit și despre care specialiștii în domeniu se pronunță ei înșiși în mod gradual sau diferit”, se menționează în comunicatul emis de Mitropoliei. Aceasta a mai punctat că înțelege complexitatea și varietatea opiniilor, dar că „indiferent de acestea, toți sunt fiii bisericii”.

„În legătură cu caracterul sigur al actului de vaccinare, cei care au autoritatea profesională și morală să recomande un vaccin absolut nou şi descoperit recent sunt exclusiv specialiștii din domeniul medical respectiv. De aceea, Biserica se roagă pentru toți cei care lucrează pentru protejarea și slujirea vieții omenești, incluzând cercetătorii, oamenii de știință, doctorii, asistentele și toți lucrătorii de sănătate din spitale”, este menționat pe final de declarație.

Ce spun alte biserici din Moldova

Încă în luna decembrie 2020, Patriarhia Română saluta apariția vaccinului împotriva COVID-19. Totuși, la nivel de mesaje, există o divizare de opinii între membrii clerului de a susține direct sau nu campania de vaccinare.

În primul rând, Patriarhia spune că „este nevoie de informare mare”, că se „prețuiește știința și multele beneficii” și că „nu se poate pronunța în privința unor probleme de ordin medical”. Totodată, și atunci, ca și acum, poziția este de a lăsa pe fiecare să decidă pentru sine.

În rândul cultelor creștine, mai fermi în comunicare sunt liderii comunităților creștine evanghelice baptiste. Într-un comunicat din luna martie, aceștia menționau că „Având în vedere multitudinea de informații legate de vaccinuri care circulă azi în spațiul mediatic, vă îndemnăm să nu vă lăsați influențați de tot felul de teorii conspirative, precum că vaccinul împotriva COVID-19 este un cip care conține numărul fiarei 666 și dacă ne vom vaccina, nu ne vom putea ruga și închina lui Dumnezeu. Toate aceste afirmații sunt false și nu au nici un temei științific sau biblic. De aceea, vă îndemnăm să nu le credeți și nici să nu le distribuiți”.

Totodată, aceștia spuneau că vaccinarea trebuie să fie benevolă și cereau statului ca vaccinarea să nu fie obligatorie. „Credem că Dumnezeu este Cel care ne dă vindecare atunci când ne îmbolnăvim, dar totodată credem că medicamentele și tratamentul medical sunt un mijloc prin care Dumnezeu ne poate vindeca”, se menționează în comunicatul Uniunii.

În alte țări

Patriarhul Rusiei Kiril declara la începutul anului că „refuzul de a crede în pandemie sau de a te supune tratamentului prescris de medic este ca și refuzul de a crede în Dumnezeu”. Acesta recomanda tuturor să doneze plasmă sanguină pentru a ajuta persoanele bolnave grav de COVID.

Încă de la apariția vaccinului Sputnik V, liderii Bisericii ortodoxe ruse recomandau cetățenilor să nu ezite să se vaccineze, Patriarhul vaccinându-se la sfârșitul lunii martie.

Sinodul ecumenic al Bisericii Ortodoxe a Georgiei tot menționa că „cere ca vaccinurile să nu fie obligatorii”, dar și că „nu va lua parte în propaganda acestui act, întrucât este competența cadrelor medicale și nimeni nu trebuie să fie persecutat și judecat pentru că a luat sau nu vaccinul”.

În martie 2021, UNICEF și Ministerul Sănătății al Ucrainei organiza un eveniment public unde participau mai multe figuri religioase care s-au vaccinat cu AstraZeneca. Printre aceștia erau mai mulți arhiepiscopi și arhimandriți, care îndemnau enoriașii să se vaccineze. Alături de liderii ortodocși, au mai fost vaccinați reprezentanți ai comunităților evreiești.

La sfârșitul lunii aprilie, 145 de lideri religioși, inclusiv cardinali ai bisericii catolice, arhiepiscopi ai bisericii anglicane și chiar Dalai Lama, au semnat un apel prin care cereau o distribuire mai echitabilă a vaccinurilor în lume. Unii din ei cereau companiilor farmaceutice și guvernelor să facă publice patentele pentru vaccinuri. „În loc de asta, ei își protejează monopolurile sau pun bariere care restricționează producția, crescând prețurile. Avem nevoie de un vaccin pentru oameni, nu pentru profit”, menționau liderii religioși în apel.

„Accesul oamenilor la vaccin împotriva COVID-19 nu trebuie să depindă de avere, status sau naționalitate. Nu putem să abdicăm de la responsabilitatea față de frații și surorile noastre, imaginându-ne că piața liberă poate să rezolve criza. Avem o obligație morală să ajungem la toți”, se menționa în apelul care critica liderii politici, îndemnându-i să respingă „naționalismul vaccinurilor”.

Scrie despre politică într-un mod unic în Moldova - neserios, serios! Nu-i prea scapă nimic din actualitate și știe să o explice pe limba tuturor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.