11:42:34 25.04.2024
Stiri

Mai multe NUMIRI pe ultima sută de metri? „După ce a pierdut prezidențialele, Dodon a dat indicații ca în toate funcțiile importante să fie puși oameni de nădejde, cu potențial de fraudare. Sunt și persoane cu antecedente PENALE”

Actualitate 31.05.2021 13:11 Vizualizări4427 Autor: Ziarul National
Mai multe NUMIRI pe ultima sută de metri? „După ce a pierdut prezidențialele, Dodon a dat indicații ca în toate funcțiile importante să fie puși oameni de nădejde, cu potențial de fraudare. Sunt și persoane cu antecedente PENALE”


Concursurile pentru ocuparea funcțiilor de directori ai Agențiilor de Dezvoltare Regională Sud și Găgăuzia s-ar face cu încălcarea prevederilor legale, consideră deputatul Platformei „Demnitate și Adevăr”, Chiril Moțpan. Parlamentarul susține că socialistul Igor Dodon nu ar mai vrea să lase la voia întâmplării lucrurile în perspectiva alegerilor parlamentare anticipate, iar din acest motiv sunt numite în funcții importante persoane loiale PSRM.

Potrivit lui Moțpan, astăzi, 31 mai 2021, ora 14:00, la Ministerul Agriculturii Dezvoltării Regionale și Mediului va avea loc un concursul pentru suplinirea funcțiilor de directori ai Agențiilor de Dezvoltare Regională Sud și Găgăuzia.

„Acest concurs este fraudat din start, urmare a demiterii ilegale a directorilor incomozi lui Dodon. Dodon se pregătește de alegeri parlamentare din momentul când a pierdut alegerile prezidențiale. A dat indicații ca până la alegerile parlamentare în toate funcțiile importante din țară să fie înscăunați oameni de nădejde, adică socialiști cu potențial de fraudare. Zis și făcut pentru ministrul Ion Perju și secretarul de stat, Ghenadie Iurco (care a fost consilierul lui Dodon, trimis de acesta să facă regulă în Minister cu ghilimelele de rigoare)”, a declarat Moțpan.

Acesta amintește că, pe 15 februarie 2021, ministrul Ion Perju a emis trei ordine de suspendare din funcție a celor trei directori ADR Centru, Sud și Găgăuzia, care nu sunt socialiști.

„Astfel, noile numiri în funcții au loc de urgență, cu încălcarea procedurii legale de efectuare a concursului, ba și cu admiterea la concurs a candidaților cu antecedente penale din anturajul lui Dodon. Un caz ieșit din comun este candidatura lui Vasile Baciu, fost primar de Sadaclia, raionul Basarabeasca. Acesta are statut de inculpat într-un dosar penal aflat pe rolul instanțelor de judecată. Evident că legea pentru acesta nu este aplicabilă, iar dosarul penal nu este un impediment din moment ce indicațiile lui Dodon pentru ministru sunt mai presus de lege”, a precizat Moțpan.

Deputatul Platformei „DA” susține că scopul noilor numiri este de a utiliza pregnant resursele administrative în campania pentru parlamentare. „Dodon știe că aceste ilegalități vor fi anulate în judecată. Scopul lui este folosirea resurselor administrativedin teritoriu până la alegerile parlamentare. Or, directorii noi vor exercita influențe directe asupra personalului din cadrul acestor instituții publice, pentru ca să-și dea votul pentru socialiști la parlamentare”, presupune Moțpan.

Și deputatul Liviu Vovc a semnalat un caz similar la IMSP Spitalul Raional Ungheni, unde are loc un concurs privind funcția de director al instituției medicale. Acesta precizează că a fost anulat primul concurs pentru ocuparea funcției de director al IMSP Spitalul Raional Ungheni, pentru ca în fruntea instituției să ajungă o persoană apropiată PSRM. „În acest context, am adresat un demers la Ministerul Sănătății Muncii și Protecției Sociale. Vreau să aflu cauza anulării primului concurs pentru ocuparea funcției de director al ISMP Spitalul Raional Ungheni; argumentele admiterii în concurs a unui candidat condamnat pentru săvârșirea unei infracțiuni contra bunei desfășurări a activității în sfera publică, lucru ce contravine regulamentului privind numirea în funcție pe bază de concurs a conducătorilor instituțiilor medico-sanitare publice; actele candidaților care confirmă că au o vechime în muncă de cel puțin 5 ani, dintre care 3 ani într-o funcție de conducere”.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md