10:29:36 28.03.2024
Stiri

Avertisment // Pentru lumea NEVACCINATĂ, pandemia ar putea intra acum în cea mai MORTALĂ fază

Actualitate 31.05.2021 15:59 Vizualizări1113 Autor: Ziarul National
Avertisment // Pentru lumea NEVACCINATĂ, pandemia ar putea intra acum în cea mai MORTALĂ fază


Varianta indiană a virusului, aparent mai transmisibilă, înseamnă că tot mai mulți oameni se vor îmbolnăvi, așa cum se întâmplă în țări precum India sau Nepal. SUA și cele mai multe state din Europa sunt probabil la adăpost, mulțumită vaccinării, însă pentru mare parte a lumii, scenariul poate fi catastrofal, spune Zeynep Tufekci, profesoară la Universitatea din Carolina de Nord, într-o analiză publicată în New York Times și pe platforma The Insight.

Soluția ar fi sporirea rapidă a producției de vaccinuri și, eventual, redistribuirea de doze către țările care se confruntă cu cele mai acute crize, spune ea.

Dacă liderii lumii nu intervin acum, imunitatea de grup în fața COVID ar putea fi atinsă în lume nu prin vaccinare, ci prin infectarea în masă cu noile variante ale virusului, un scenariu cu costuri mari de vieți omenești, scrie Zeynep Tufekci. Noile dovezi sugerează că varianta indiană a virusului ar putea fi mult mai contagioasă, chiar mai transmisibilă decât cea britanică, tulpină care a contribuit la unele dintre cele mai mortale focare din timpul pandemiei.

În țările în care vaccinarea a ajuns într-un stadiu avansat, precum SUA, statele UE sau Marea Britanie, ne putem aștepta ca infectările, spitalizările și decesele să scadă în continuare sau să rămână în orice caz la un nivel scăzut. Și asta deoarece testele de până acum arată că vaccinurile sunt eficiente și în fața noilor variante mai agresive ale virusului.

Pentru a-și argumenta avertisamentul, Tufekci face o comparație între actuala pandemia COVID și epidemia HIV.

Ea observă că mai mulți oameni au murit de SIDA după ce cercetătorii au descoperit tripla combinație de medicamente care a transformat, în 1995, boala într-o afecțiune cronică cu care se poate trăi, decât înainte de această descoperire. Doar că cele mai multe dintre aceste decese au avut loc dincolo de granițele țărilor bogate, care aveau acces la medicamente.

A fost nevoie de ani buni de activism și de multe morți pentru ca în cele din urmă, la jumătatea anilor 2000, accesul la medicamente să fie extins, prin donații, la țările sărace. Ar putea fi de necrezut că ne aflăm în acest scenariu, scrie Tufekci, dar totuși aici suntem.

Mai exact, spune ea, citându-l pe Adam Kucharski, epidemiolog la London School of Hygiene and Tropical Medicine, este foarte posibil ca cele mai multe decese COVID să aibă loc după ce în lume au fost produse suficiente vaccinuri pentru protejarea celor vulnerabili.

Ultimele informații din Regatul Unit, care are o activitate de secvențiere genetică mai bună decât majoritatea celorlalte țări, nu sunt bune. Varianta B.1.617.2, identificată inițial în India, pare să fie mai transmisibilă decât cea britanică. Datele sunt preliminare, dar observațiile făcute în India sau Nepal, unde virusul face ravagii, sugerează că această tulpină reprezintă o amenințare reală.

Ce înseamnă asta? Creșterea contagiozității este o amenințare exponențială. Dacă un virus putea infecta anterior trei oameni, în medie, iar acum, în noua lui variantă, poate infecta patru, pare o creștere mică. Dar dacă în ambele cazuri începem cu doi oameni infectați, vom vedea că după 10 etape de transmitere, varianta inițială a generat 40.000 de cazuri, în vreme ce varianta nouă a generat 524.000.

În termeni practici, spune Tufekci, asta înseamnă că au crescut serios riscurile ca pandemia să se sfârșească, dar nu pentru că oamenii au căpătat imunitate prin vaccinare, ci prin infectare. Doar că al doilea scenariu este, evident, unul cu multe victime.

Veștile ar putea să fie proaste pentru țările care au reușit până acum să țină virusul sub control, cu un număr foarte redus de infectări. Aceste țări, spune Tufekci, nu pot face acest lucru la nesfârșit. Nici restricționarea severă a accesului la graniță nu poate avea succes total.

Unul dintre exemple este Taiwanul: a fost nevoie de o simplă scăpare și de câteva evenimente care să amplifice problema, pentru ca țara să se confrunte acum cu o creștere semnificativă a epidemiei. Apoi, dacă varianta este, așa cum se presupune, mai transmisibilă, toate intervențiile „non-farmaceutice” vor mai puțin eficiente. O variantă precum cea indiană ar putea fi foarte greu de oprit în absența vaccinării sau a obținerii imunității prin infectare.

Continuarea eștile ar putea să fie proaste pentru țările care au reușit până acum să țină virusul sub control, cu un număr foarte redus de infectări. Aceste țări, spune Tufekci, nu pot face acest lucru la nesfârșit. Nici restricționarea severă a accesului la graniță nu poate avea succes total.

Continuarea AICI.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md