„Cred că ne vom proteja partenerul belarus.” Rusia spune că va proteja Belarusul dacă UE va impune sancțiuni economice

MCZoYXNoPTdkYTliYjFhMjM5NjdhNzcwNDc2YmU4ZjNjZWQzY2Yw.thumb
Foto: kremlin.ru

Rusia va apăra Belarusul și îl va susține dacă Uniunea Europeană va impune sancțiuni economice împotriva administrației de la Minsk, potrivit unui oficial din ministerul de externe de la Moscova, citat de agenția de presă RIA. Avionul în care se afla blogger-ul dizident Roman Protasevici a fost forțat de autoritățile belaruse să aterizeze iar bărbatul a fost arestat, conform Reuters, notează Digi24.

„Cred că ne vom proteja partenerul belarus și ne vom ajuta aliatul. Iar ceea ce propun occidentalii împotriva Belarus suscită emoții absolut negative”, a afirmat diplomatul rus, potrivit căruia „este necesar în primul rând să investigăm ceea ce s-a întâmplat și apoi să ne gândim cum să reacționăm, să nu facem declarații pripite”, transmite AGERPRES.

Mai multe state europene au impus restricții asupra zborurilor operate de aviația belarusă, în urma aterizării forțate a zborului Ryanair de pe 23 mai. UE ia în considerare și alte sancțiuni.

Între timp, Svetlana Tihanovskaia, figură marcantă a opoziției belaruse din exil, a declarat luni că jurnalistul Roman Protasevici, arestat de regimul de la Minsk în urma deturnării avionului Ryanair, a fost bătut și torturat în închisoarea unde este deținut, relatează Reuters.

Un avocat căruia i s-a permis să se întâlnească cu Protasevici și cu iubita acestuia, Sofia Sapega, de naționalitate rusă, arestată și ea în urma deturnării avionului, a spus că el se simte bine.

„Dar este îndoielnic, pentru că sigur a fost bătut și torturat”, a declarat Tihanovskaia într-o conferință de presă la Tallinn.

Tihanovskaia nu a oferit nicio dovadă în sprijinul afirmațiilor sale, notează Reuters, însă și părinții lui Protasevici au declarat că în înregistrarea video difuzată de autoritățile belaruse fiul lor apare cu fața tumefiată și cu vizibile semne de tortură.

În acest context, unii observatori ruși au declarat la postul de radio Eho Moskvî că la deținuții politici în Belarus au acces doar avocați aflați în serviciul regimului de la Minsk.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ilinca Televca
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente