(video) O privire înapoi. Porsche își amintește cum a făcut modelul Mercedes-Benz 500 E acum 30 de ani

Compania Porsche a fost cea care însărcinată să proiecteze cel mai rapid sedan – 500 E – a ceea ce era atunci Daimler-Benz AG. După treizeci de ani de la startul poveștii de succes, doi dintre experții implicați în proiect au aruncat o privire înapoi.

După ce a impresionat publicul la Salonul Auto de la Paris în 1990, modelul 500 E a fost pus în vânzare în primăvara anului 1991, combinând confortul unui sedan cu performanțele unei mașini sport.

Pentru a marca cea de-a 30-a aniversare a mașinii – și faptul că a ajuns acum la un statut clasic – Muzeul Porsche a trimis doi dintre membrii echipei implicate în crearea sa într-o călătorie pentru a descoperi povestea interesantă a modului în care a fost dezvoltată.

https://www.youtube.com/watch?v=vhvg-mjoPc4

Michael Hölscher, Project Manager Development, și Michael Mönig, de la Prototype Management, au stat ultima oară într-un 500 E în urmă cu aproape trei decenii. Mai nou însă au avut ocazia să parcurgă 100 de kilometri de la Muzeul Porsche, înapoi spre el, dar trecând prin Zuffenhausen, Weissach și Sindelfingen.

Exemplarul utilizat fusese unul finisat în Sapphire Black Metallic, în timp ce la interior are un amestec de piele, lemn, ornamente colorate pentru uși, scaune sport reglabile electric și un radio casetofon.

“Privind mașina astăzi, este aproape imposibil să credem că designul ar putea fi atât de perfect în urmă cu 30 de ani fără date CAD. Am un respect enorm pentru colegii mei din departamentul caroserie și mai ales pentru viziunea lor”, a spus Hölsche.

https://youtu.be/jwqHTWsCYlo

Porsche AG a primit în 1988 contractul de dezvoltare de către Daimler-Benz AG în Untertürkheim, un cartier din Stuttgart. Specificațiile tehnice stabileau cerințele pentru “proiectarea stilistică și dezvoltarea în serie experimentală a tipului de bază W124”.

Vehiculul urma să fie echipat cu motorul V8 de 5.0 litri și cu patru supape de la 500 SL. Până în aprilie 1995, fuseseră construite 10.479 de exemple – toate cu patru locuri, deoarece diferențialul era atât de mare încât nu exista loc pentru suspensia scaunelor în mijlocul banchetei din spate.

Cu a sa cutie de viteze automată standard cu patru trepte, modelul 500 E – în funcție de anul modelului – poate sprinta de la zero la 100 km/h în doar 6.1 secunde, generând 326 CP și un cuplu maxim de 480 Nm. Viteza sa maximă a fost limitată electronic la 250 km/h.

“Comanda a fost foarte importantă pentru noi pentru a asigura o bună utilizare a capacității în Zuffenhausen și Weissach”, își amintește Hölscher, sprijinindu-se de peretele de cărămidă al fostei clădiri Reutter. Din 1990 încoace, corpurile au fost fabricate chiar acolo, în clădirea Reutter din Werk 2 din Zuffenhausen. Această clădire era goală în acel moment și oferea suficient spațiu pentru o linie de asamblare a caroseriei pentru modelul 500 E.

Procedura a fost clar definită: Mercedes-Benz a furnizat părți ale caroseriei de la Sindelfingen la Zuffenhausen. În Werk 2, echipa Porsche a asamblat apoi caroseria cu aceste componente și cu piese fabricate intern, precum aripile frontale distincte. Apoi, corpurile călătoreau înapoi în Sindelfingen unde erau vopsite.

După aceasta, mașinile au fost finalizate în Rössle Bau din Zuffenhausen, unde a avut loc asamblarea finală și instalarea motorului. Procesul de producție a durat 18 zile și fiecare 500 E a făcut călătoria de la Zuffenhausen la Sindelfingen de două ori.

“Din punct de vedere logistic, trimiterea pieselor vehiculului înainte și înapoi a fost o mare provocare. La urma urmei, părțile relevante trebuiau să ajungă la locul potrivit la momentul potrivit”, explică Hölscher.

Momentul cooperării dintre producătorii de automobile din Stuttgart nu ar fi putut fi mai bun. Porsche se confrunta cu o criză din cauza scăderii veniturilor din afaceri de export, a scăderii producției și a indicatorilor cheie de performanță care erau aproape toți negativi.

“Una dintre lecțiile din proiect în acele vremuri dificile a fost că ar trebui să te asumi întotdeauna la fiecare provocare. Am reușit să menținem echipa împreună cu astfel de comenzi”, își amintește Hölscher, care a lucrat la Porsche din 1982 până în 2016, când s-a pensionat anticipat.

La început, producătorul de mașini sport producea zece vehicule pe zi, dar datorită cererii, cei responsabili au crescut în curând acest număr la 20 după doar puțin timp.

La sfârșitul anilor 1980, Daimler-Benz AG a angajat Porsche în calitate de furnizor de servicii de dezvoltare, deoarece propria linie de producție pentru seria 124 din Sindelfingen era prea mică. Caroseria mai lată a lui 500 E, care ulterior a fost redenumit în E 500 ca parte a unei actualizări, a însemnat că Mercedes nu putea să producă mașina asta cu forțele proprii. Modificarea echipamentului de producție nu ar fi meritat pentru companie. 

Intenția era ca modelul 500 E să arate la prima vedere ca un W124 și, în același timp, să stabilească noi standarde – un sedan de înaltă performanță cum nu s-a mai văzut niciodată până acum. Acesta era cu 56 de milimetri mai lat decât vehiculul de bază și cu 23 mm mai scund. La Porsche, modelul 500 E era cunoscut sub denumirea Project 2758.

Weissach este locul în care echipa lui Mönig a efectuat toate lucrările de dezvoltare a modelului 500 E la sfârșitul anilor 1980. El și colegii săi au convertit primele 14 vehicule de bază acolo complet manual. Începând cu al 15-lea vehicul, asamblarea a avut loc în clădirea 1, clădirea prototip de construcție la acea vreme, cu piese de caroserie nou proiectate și piese din serie modificate. Producția de vehicule demonstrative a ajutat Mercedes-Benz să ia decizia de a-l lansa în producția de serie. 

“Am planificat dezvoltarea lui 500 E aici și am muncit din greu pentru a face posibilă montarea motorului mare într-un vehicul relativ mic”, povestește Hölscher. 

Pentru a obține o distribuție mai bună a greutății, bateria a fost scoasă din compartimentul motorului și a fost instalată în partea din spate dreaptă a portbagajului. Sistemele de frână și de evacuare au fost semnificativ modificate, iar aripile și barele de protecție au fost renovate. Motorul cu opt cilindri respira prin golul care înconjura cele două faruri, astfel încât să aibă un aport abundent de aer. 

Cu o cotă de dezvoltare de 90%, Porsche a fost responsabil pentru practic toate lucrările necesare pentru integrarea componentelor unității și a vehiculului!

Cmentariile sunt închise