„Fapta bună ne adună” // Platforma Demnitate și Adevăr a fost înregistrată la CEC

Irina Odobescu
31/05/2021
Andrei Năstase via Facebook

Partidul Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA) a fost înregistrat, luni, la Comisia Electorală Centrală, în calitate de concurent la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie.

„Comisia Electorală Centrală (CEC)  a înregistrat, în cadrul ședinței de astăzi, Platforma DA în calitate de concurent electoral pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021. În primul rând, îi felicit pe toți cei cărora le pasă. Le pasă de viitorul lor, al țării și, în parte, al fiecărui copil născut în Republica Moldova care merită o viață decentă aici, Acasă”, a scris liderul Platformei, Andrei Năstase. 

Pe primele poziții în lista prezentată de reprezentanții formațiunii se află Andrei Năstase și Alexandr Slusari. Aceștia sunt urmați de Igor Munteanu, Dinu Plângău și Inga Grigoriu. 

Totodată, astăzi a fost făcut public sloganul campaniei actuale - „Fapta bună ne adună!”, după care, în scurt timp, va urma lansarea oficială a echipei formațiunii în campania pentru alegerile parlamentare anticipate.

Partidul Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA) este o formațiune poltică de centru-dreapta de opoziție din Republica Moldova, condus de avocatul Andrei Năstase și constituit în urma protestelor antiguvernamentale din 2015–2016. La 24 februarie 2015, pe fundalul scandalului financiar-bancar din ţară, cunoscut ca “Jaful secolului”, mai mulţi lideri de opinie, jurnalişti şi foşti funcţionari publici au anunţat într-o conferinţă de presă lansarea Platformei Civice Demnitate şi Adevăr (DA). Începând cu primăvara anului 2015, Platforma DA a organizat o serie de proteste de amploare pașnice, iar la  6 septembrie 2015 în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău a inițiat o acțiune de protest non-stop. Tot atunci, a fost format Consiliul Marii Adunări Naționale — structura care și-a propus să reprezinte pe protestatari în dialogul cu guvernarea. În decembrie 2015, o parte din grupul de lideri ai platformei a pus bazele formării Partidului politic “Platforma Demnitate și Adevăr” (PPPDA), prin redenumirea unei formațiuni deja existente — Partidul Forța Poporului. În cadrul alegerilor parlamentare din februarie 2019  „Platforma Demnitate și Adevăr” a format un bloc comun cu Partidul Acțiune și Solidaritate, condus de Maia Sandu. Blocul comun a fost numi ACUM. Platforma DA a intrat în Legislativ cu 11 deputați, pe listele Blocului ACUM. 

În urma tragerii la sorți la Comisia Electorală Centrală (CEC), au fost stabilite primele șase partide în buletinul de vot pentru scrutinul din 11 iulie.. Astfel, primul în buletinul de vot va fi Partidul Acasă Construim Europa (PACE), urmat de Partidul Acțiunii Comune „Congresul Civic”, Blocul „Renato Usatîi”, Partidul ȘOR, Partidul Acțiune și Solidaritate și Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor. Pe lângă partidele care-și cunosc locul în buletinul de vot, la CEC au mai fost înscriși Partidul Politic Mişcarea Profesioniştilor „Speranţa-Надежда” și Partidul Democrat din Moldova. 

Irina Odobescu
31/05/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii