Culinar.md

Cum alegem cea mai bună tigaie?

Tigaia din aluminiu
E uşoară şi comodă în utilizare, însă nu va ţine mult timp în bucătăria dumneavoastră. Tigăile din aluminiu încep să se strice, deoarece fundul se supraîncălzeşte şi stratul protector se evaporă. După acest proces, e periculos să gătiţi pe o astfel de tigaie, deoarece împreună cu mâncarea în organism vor nimeri şi substanţe nocive. Tocmai de aceea, nu se recomandă să spălaţi tigaia de aluminiu cu peria de fier. Pentru o curăţare calitativă şi inofensivă, este indicată spălarea suprafeţei cu ajutorul unor cârpe moi.

Tigaia din titan şi fontă
Titanul e mult mai calitativ şi mai durabil în comparaţie cu aluminiul, de aceea achiziţia va fi mult mai avantajoasă. Tigăile din fontă însă sunt foarte practice, ele având cel mai gros fund. Gospodinele optează adesea anume pentru astfel de tigăi. Apropo, ele nu trebuie spălate, pentru că se curăţă astfel: mai întâi se încălzesc bine, apoi se clătesc cu apă rece.

Cum cumpărăm o tigaie de calitate
Primul lucru pe care trebuie să-l facem e să cerem de la vânzător certificatul de provenienţă a produsului. Apoi, vom verifica fundul tigăii, care trebuie să fie neted, fără neregularităţi. Vom atrage atenţia şi la mâner. Acesta trebuie să fie ataşat de tigaie pe dinafară. De asemenea, vom fi atenţi ca tigaia să nu aibă zgârieturi sau fisuri în interior. La cumpărare, vom ţine cont şi de modul de utilizare a tigăii: în funcţie de faptul dacă o vom folosi pentru prăjit, pentru sosuri, sau pentru mixuri de mâncăruri, aceasta va fi cu sau fără teflon în interior. Să nu uităm şi de capacul corespunzător.

Şi dacă e prea scumpă?
O bună gospodină nu cumpără niciodată o tigaie în funcţie de preţ. E mai bine să investiţi o sumă mai mare într-o tigaie cu un înveliş de calitate, în care veţi găti mâncare sănătoasă, decât să plătiţi mai puţin pentru o calitate îndoielnică. E bine să ştiţi că tigăile trebuie păstrate într-un loc ferit de praf şi fără a avea în preajmă obiecte metalice, care ar putea zgâria suprafaţa.
Ţinând cont de sfaturile noastre, cu siguranţă veţi face o achiziţie reuşită!

Elena Sărăteanu

Timpul. Suplimentul Femeia

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *