Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Rusia va acorda Belarusului în…

Rusia va acorda Belarusului în perioada următoare un ajutor de 500 de milioane de dolari. Ajutorul financiar a fost anunțat după discuțiile dintre Putin și Lukașenko, care au fost purtate pe un iaht în Sochi

Foto: mediafax.ro

Rusia va acorda Belarusului un ajutor de 500 de milioane de dolari sub formă de împrumut, care este a doua tranșă din împrumutul interstatal de 1 miliard de dolari pe care Rusia l-a promis Belarusului. Banii vor fi acordați în perioada următoare, iar decizia a fost luată în urma discuțiilor de la Sochi dintre președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, și omologul din Belarus, Alexandr Lukașenko, notează agenția de stat rusă, TASS.

Dmitri Peskov, secretarul de presă al președintelui rus, Vladimir Putin, a declarat sâmbătă, 29 mai, jurnaliștilor de la agenția de stat TASS că „totul a fost convenit”.

„Banii vor merge la Minsk în viitorul apropiat. Cel puțin nu au mai rămas obstacole în acest sens, totul a fost convenit”, a declarat secretarul de presă al lui Putin.

De asemenea, Dmitri Peskov a declarat că ajutorul financiar pentru Belarus a fost anunțat „înainte de toate poveștile cu avionul”, făcând referire la avionului Ryanair, care a fost deturnat pe 23 mai și la bordul căruia se afla ex-editorul canalului de Telegram Nexta, Roman Protasevici, opozant al regimului lui Lukașenko.

Pe 16 octombrie, Belarus a primit, de asemenea, un împrumut oferit de Rusia de 500 de milioane de dolari din Fondul eurasiatic pentru stabilizare și dezvoltare pe o perioadă de până la 10 ani.

În decembrie anul trecut, prim-ministrul rus, Mikhail Mishustin, a semnat un ordin pentru a acorda Belarusului un împrumut interstatal de 1 miliard de dolari, acordat în două tranșe de câte 500 de milioane de dolari fiecare în 2020 și 2021. La 30 decembrie, Belarus a primit fondurile primei tranșe a împrumutului de stat în valoare de 500 de milioane de dolari.

Pe 23 mai, Belarusul a trimis un avion de vânătoare MiG-29 pentru a intercepta o aeronavă comercială la bordul căreia se afla un jurnalist, opozant al regimului lui Aleksandr Lukașenko. Aeronava, care efectua o cursă Atena – Vilnius, a fost interceptată în spațiul aerian belarus, sub pretextul că la bord ar fi o bombă.

Ordinul de interceptare a avionului comercial ar fi fost dat chiar de președintele Aleksandr Lukașenko. Forțele militare aviatice belaruse au forțat avionul companiei Ryanair, în care se afla și Roman Protasevici, să aterizeze de urgență, invocând faptul că la bord ar fi o bombă. Aeronava se îndrepta de la Atena spre Vilnius.

Roman Protasevici este fostul editor al canalului de Telegram Nexta, recunoscut ca extremist în Belarus. În ultimele luni, acesta locuia la Vilnius și făcea parte din echipa Svetlanei Tihanovskaia. Protasevici a fost inclus de către autoritățile din Belarus pe „lista teroriștilor”, dat în căutări interstatale.