Pe banii noștri: La mulți ani, Vladimir Nikalaevici?

Proiectul de unire a unioniștilor a eșuat din nou, demonstrând încă o dată că este cel mai imbatabil argument pentru unirea Republicii Moldova cu România. Dacă aceasta totuși va fi realizată vreodată, este posibil ca politicienii unioniști să dispară. Este posibil, nu sigur, deoarece aceștia pot milita pentru separare chiar din ziua următoare, pentru că au rămas fără loc de muncă.

Între timp, Igor Dodon continuă să apere țara de străini, amenințând cu faptul că va da afară din țară ambasadorii occidentali. Aparent, la multele minciuni spuse de Dodon se adaugă și partea aia cu „șî cu vestu”.

Luni, 24 mai

Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova știa încă din 2010 că Vlad Plahotniuc, Veaceslav Platon și Ilan Șor erau implicați în laundromat. Printre acei implicați se numără și Renato Usatîi. Numai că întrebarea este de ce SIS nu a acționat în acea perioadă pentru a preveni ca fluxurile de bani murdari din Federația Rusă să treacă prin sistemul nostru judiciar și bancar. Ipoteza este doar una singură – schema era atât de frumoasă, încât cineva de la SIS și-a zis că e păcat să intervenim și să o stricăm. Așa scheme se întâmplă o dată la un milion, poate chiar miliard. În acest caz, au fost 23 de miliarde de dolari.

Pentru că încă suntem în perioada campaniei electorale, la CEC se mai adună partide. La începutul acestei săptămâni, și Platforma DA s-a înscris în cursa electorală. Pe lista lor se află 101 candidați, dintre care 58 sunt bărbați și 43 – femei. În fruntea acestora se află Andrei Năstates – fostul primar, fostul ministru, fostul deputat și fostul consilier municipal, funcții pe care le-a ocupat pe parcursul unui an calendaristic.

Marți, 25 mai

Igor Dodon l-a felicitat pe Vladimir Voronin cu ocazia zilei de naștere. Acesta spune că spera ca până la sfârșit destinele celor doi să fie unite din nou. Nu mai departe de toamna anului trecut, Dodon îl numea pe Voronin un fricos căruia „îi tremură pantalonii” și care „i-a vândut deputații lui Plahotniuc”.

AUR (versiunea moldovenească) spune că acceptă ideea lui Octavian Țîcu de a forma un bloc electoral. Numai că Octavian Țîcu spune că nu vrea bloc electoral, deoarece AUR este extremist, anti-mască și antieuropean. Din păcate, nu mai știm ce glume să facem aici.

Miercuri, 26 mai

Partidul Democrat din Moldova a fost înregistrat în cursa electorală de către CEC și poate să înceapă campania. De această dată, campania este fără autobuz, fără PublikaTV și Prime și, desigur, fără Sergiu Sîrbu care să dea cu târnăcopul, să văruiască, să vopsească gardurile, să ducă roaba și să meargă cu motoblocul și călare pe cal. Astfel, nici nu mai are sens să urmărim campania lor electorală.

Peste 100 de mii de moldoveni s-au înregistrat în prealabil să participe la alegerile parlamentare din iulie. Altfel spus, autoritățile noastre vor putea lua aceste date pentru a decide unde să deschidă secții de vot pentru diaspora și câte la număr. Rămâne doar un detaliu tare important – să se și voteze în acele secții.

Joi, 27 mai

Președinta Maia Sandu a ținut un discurs la Consiliul Superior al Magistraturii unde a declarat că este deranjată de mai multe aspecte ale deciziilor judecătorilor, inclusiv în privința laundromatului rusesc. Discursul acesteia a fost criticat de adversarii politici, inclusiv de Igor Dodon. Aparent, în această țară doar Dodon poate face „cioc” și să dea jos pe toți, așa cum face Lukașenka (vezi declarația lui Dodon din anul trecut).

Concursul național pentru cea mai mare gălușcă electorală la care participă „urmașii celor 30 de mii de sirieni” are un concurent nou. Noua intrare în concurs este cotată cu cele mai mari șanse de câștig. De această dată, în mod surprinzător, este un partid declarat unionist – AUR. Acesta afirmă cu încredere că România a introdus vizele pentru cetățenii Republicii Moldova. Informația a fost combătută de toți politicienii posibili din România, dar fără prea mult succes, semn că cei 30 de mii de sirieni din această campanie ar putea fi cei 30 de mii de moldoveni care nu au viză de intrare în România.

Vineri, 28 mai

AUR și Partidul lui Ion Chicu au depus și ei listele de candidați la CEC pentru a participa la alegerile parlamentare. Pe listele AUR se regăsește atât Vlad Bilețchi, cât și Dorin Chirtoacă și Valeriu Munteanu. Într-o oarecare măsură, am putea spune că este un fel de PL poleit cu AUR, care tot PL rămâne.

Marijuana confiscată de la Nata Albot în 2016 și-a făcut apariția. Astfel, în urma unei anchete penale, Gheorghe Cavcaliuc a depistat-o la strategul pe imagine al partidului PACE, care a sugerat formațiunii că cea mai bună metodă de a începe campania electorală este de a folosi un sicriu din care să iasă o tânără și să recite o poezie. Odată misterul deslușit, Cavcaliuc are 72 de ore să folosească sicriul pentru a îngropa campania electorală ca să nu se împută.

Între timp în Moldova

Corupția încalcă drepturile omului în 30% din cazurile din Republica Moldova. La aceste concluzii a ajuns un grup de experți din Moldova și Elveția, care au analizat legătura cauzală între corupție și protecția drepturilor omului. Potrivit autorilor studiului, în cele 300 de cazuri individuale de încălcare a drepturilor omului examinate de ei, costurile corupției ar constitui aproximativ 20 de milioane de lei (un milion de euro).

Scrie despre politică într-un mod unic în Moldova - neserios, serios! Nu-i prea scapă nimic din actualitate și știe să o explice pe limba tuturor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.