(video) Recomandări de la Mircea, fără spoilere: cinci filme care te vor face să crezi în minuni

Garden_4

De data aceasta, am zis să las deoparte cinematograful american și să vă propun spre vizionare o listă de filme de pe continentul eurasiatic, în care superstițiile, ezotericul și inexplicabilul își au rădăcinile aproape în fiecare cultură străveche. Cinci filme care îmbină cu măiestrie realitatea cu misticismul te vor face să te întrebi dacă există cu adevărat minuni pe lumea asta.

Susține-l pe Mircea pe patreon.com sau buymeacoffe.com

On Body and Soul/Teströl és lélekröl (2017)

După o pauză de 18 ani, regizoarea Ildikó Enyedi revine cu o peliculă care câștigă Ursul de Aur la Berlin și este nominalizată la Oscar pentru cel mai bun film străin.

La periferia Budapestei, într-un mic abator, Endre, directorul financiar al companiei, un bărbat în vârstă, izolat social din cauză că își ascunde brațul cu handicap și emoțiile în spatele unui program încărcat. Pe de altă parte, Maria, tânără, glaciară și extrem de timidă, proaspăt angajată ca inspectoare de control al calității cărnii, îi dă bătăi de cap lui Endre, clasificând cu încăpățânare produsele ca fiind de calitate inferioară. Acești oameni, retrași din viața socială din motive total diferite, se pare că n-au ce împărtăși până în momentul în care află că se întâlnesc în fiecare seară în vis.

Este un film metaforic, romantic, mistic și magic. Cu un ritm lent, dar nicidecum plictisitor, care scoate în evidență senzualitatea imaginii și trăirile personajelor. O așteptare tăcută a lăsării nopții în mijlocul căreia două suflete singuratice își dau întâlnire.

Caótica Ana (2007)

Un film controversat care a adus multe nemulțumiri fanilor regizorului Julio Medem. După filmele Los amantes del Círculo Polar și Lucía y el sexo, Julio ne prezintă un film mai libertin prin structura sa și pe alocuri foarte personal.

Ana este o artistă adolescentă crescută într-un stil naturalist la Ibiza, locuind într-o peșteră cu tatăl său Klaus. Tablourile Anei (care sunt de fapt lucrările surorii lui Julio Medem, decedată în anul 2000) sunt îndrăgite de Justine, un agent de artă care îi propune să se mute la Madrid cu scopul de a studia și a-și perfecționa stilul. Locuind într-o casă veche împreună cu alți artiști, Ana se îndrăgostește de Said, un băiat problematic care involuntar îi deschide Anei ușa spre viața ei anterioară. Astfel, Ana prin intermediul hipnozei, pornește în călătoria trecutului pentru a-și cunoaște destinele precedente și adevăratul rost în viață.

Filmul este o odă adusă femeii, creatoare a vieții și a bunătății infantile. O poveste despre maturizare, pe alocuri haotică, plină de erotism, fantezie, căutare, dezamăgire și frică de cunoaștere. O lume de culori ce se pierde încet în daltonism demascând complexul lui Oedip și Electra, adevărata sursă a durerii și cel mai sacru sacrificiu. Filmul poate fi vizionat pe Amazon Streaming.

The Island/Остров (2006)

Un film incredibil de puternic, despre credință, păcat și ispășire.

Pe o insulă retrasă din nordul Rusiei, într-o mănăstire locuiește un om bizar pe nume Anatolie. În cel de Al Doilea Război Mondial, el și-a trădat comandantul provocându-i moartea. În mod miraculos, el însuși supraviețuiește naufragiului fiind aruncat pe țărm de valurile Mării Albe. După un sfert de secol, îmbătrânit dincolo de recunoaștere, își trăiește acum viața în cazanele mănăstirii, dormind pe cărbune și rugându-se în șoaptă.

Oamenii vin să-l viziteze crezând că are puteri supranaturale care îi pot vindeca. Deși este extrem de dur cu ei, îi ajută și-i îndrumă, în timp ce singur nu poate să se împace cu propriul său păcat.

Filmul este continuarea după „Andrei Rubliov” a tradiției tarkovskiene de pictură religioasă pe peliculă cinematografică. Un film convingător care explorează credința, pocăința și smerenia în sensul pur al cuvântului. Cu un personaj principal excentric, aproape de nebunie și o viață autentică de la periferia înghețată a Rusiei, regizorul Pavel Lunghin, premiat la Cannes pentru filmul Taxi Blues, ne pune la îndoială scepticismul și ne face să medităm asupra credinței din altă perspectivă. Filmul poate fi vizionat pe YouTube cu subtitrare în română.

3-iron/Bin-jip (2004)

Un film de Kim Ki-duk, regizorul coreean cunoscut pentru filmul Spring, Summer, Fall, Winter… and Spring, răpus de coronavirus în 2020, la vârsta de 59 de ani.

Tae-suk (Jae Hee) este un tânăr care intră prin efracție în case străine pentru a petrece acolo noaptea, în timp ce stăpânii sunt plecați în vacanță. Nu face nimic rău, ba din contra le „îndreaptă” viața. Le repară ceasurile, jucăriile, le face curat și pleacă cuminte mai departe. În unul dintre apartamente Tae-suk este descoperit de o soție abuzată. Neavând ce pierde, ea decide să plece cu el. Împreună își trăiesc visul locuind peste tot și nicăieri până când, într-o zi, realitatea îi ajunge din urmă.

Este un film romantic, aproape lipsit de dialog, în care dragostea nu are nevoie de cuvinte. Foarte frumos și simplu realizat, diferit și foarte uman. Cu o notă critică asupra societății corupte în care cei slabi sunt nevoiți să trăiască în colivie. O poveste fantastică în care dragostea învinge printr-un mod inimaginabil. Filmul poate fi vizionat pe YouTube.

The Garden/Záhrada (1995)

Un film de Martin Sulik, care ne convinge din nou că realitatea e mult mai mare decât ne-o putem închipui.

Jakub, amant al unei soții străine, își pierde munca de învățător, se ceartă cu tatăl său și pleacă din apartamentul în care locuiesc împreună. Ajuns la țară, la grădina bunicului său decedat, începe să trăiască o viață simplă departe de problemele orașului. În acest mediu aparent liniștit i se întâmplă o serie de lucruri inexplicabile care îl fac să-și învețe lecția.

Filmul te scufundă într-o dimensiune în care granițele dintre realitate și fantastic dispar gradual. Cea mai fină abordare a realități mistice prezentă într-un mediu rural în care eroul principal își caută eul. Un film modest, cu lumină, filosofie, umor și omenie; încărcat cu toate greșelile și bucuriile simple ale vieții.

Dacă îți plac filmele care explorează zona misticului și fantasticului, îți recomand să vezi cinci povești create în special pentru adulți sau să accesezi „CE SĂ VĂD? pentru a fi sigur(ă) că te pui să urmărești un film potrivit. Vizionare minunată!

Autor: Mircea Bobînă

Susține-l pe Mircea pe patreon.com sau buymeacoffe.com

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente