image
Sursa foto: cnn.com

Scandalul avionului deturnat: Lukașenko s-a plâns de reacția Occidentului la întâlnirea cu Putin de la Soci

Președintele Belarusului, Aleksandr Lukașneko, i s-a plâns liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, de reacția Uniunii Europene în cazul avionului deturnat, arătând că este pedepsită pe nedrept Belavia, compania aeriană a Belarusului, în condițiile în care ea a „salvat” mulți cetățeni occidentali în 2020, în plină pandemie, aducându-i din diverse țări, atunci când multe linii aeriene încetaseră să mai opereze.

Preşedintele rus Vladimir Putin l-a primit vineri în stațiunea Soci de la Marea Neagră pe Aleksandr Lukaşenko, o întâlnire care era programată mai înainte de izbucnirea crizei legate de avionul deturnat la Minsk, dar la care a fost inevitabilă abordarea acestui subiect.

Mai mult, Aleksandr Lukaşenko a anunțat că a venit la întâlnirea cu Putin cu o serie de „documente” care ar dovedi că Minskul a avut dreptate să acționeze așa cum a procedat cu avionul Ryanair, ceea ce a dus la arestarea jurnalistului de opoziţie Roman Protasevici şi a prietenei sale Sofia Sapega.

Lukaşenko acuză Occidentul că încearcă să „destabilizeze” situaţia din țara sa, pentru a o readuce în situația de anul trecut, când după alegerile prezidenţiale din august au izbucnit proteste de masă care denunțau fraude.

„Aşa că înţelegeţi ce s-a întâmplat. Înţelegeţi despre ce fel de oameni este vorba”, i-a spus Lukașenko lui Putin, vizibil nervos. „Este clar ce vor aceşti prieteni occidentali de la noi. Ce să mai discutăm?! Dar nu există înălţimi pe care bolşevicii să nu le fi cucerit. Vom trece şi de aceasta”, a spus el, potrivit transcrierii dialogului pe care cei doi l-au avut în debutul întâlnirii.

„Pentru ce pedepsesc Belavia? Ea nu are nimic de-a face cu asta. Şi-au arătat adevărata faţă”, a mai spus el.

La rândul său, Vladimir Putin a calificat reacţia internaţională la redirecţionarea la Minsk a avionului comercial Ryanair ce zbura pe ruta Atena-Vilnius drept o „izbucnire emoţională” și a evocat incidentul din 2013 cu președintele Boliviei, Evo Morales, așa cum făcuse, de altfel, și purtătoarea de cuvânt a MAE rus în prima reacție a Moscovei în scandalul referitor la Belarus, scrie Digi24.

Vladimir Putin a subliniat că nu a existat o astfel de reacţie de indignare în Uniunea Europeană atunci când avionul care îl transporta pe preşedintele bolivian a fost constrâns să aterizeze la Viena, la cererea SUA. „Au obligat avionul preşedintelui Boliviei să aterizeze, pe preşedinte l-au dat jos din avion şi nimic, tăcere!” a arătat Putin.

Este vorba despre un incident din 2013, când avionul care îl transporta din Rusia pe președintele Boliviei, Evo Morales, a fost nevoit să aterizeze la Viena, după ce mai multe țări occidentale i-au refuzat accesul în spațiul aerian având suspiciunea că la bord s-ar afla și Edward Snowden, americanul care a lucrat la CIA și care, aflat la originea unei scurgeri masive de informații sensibile, s-a refugiat în Rusia. Cu o zi înainte, Evo Morales, care participase în Rusia la o conferință pe tema gazelor naturale, declarase într-un interviu pentru televiziunea rusă că este dispus să-i acorde azil politic lui Snowden. La Viena, avionul lui Evo Morales a fost percheziționat, iar președintele Boliviei a fost nevoit să-și petreacă o noapte în Austria înainte ca aeronava să primească permisiunea de a decola.

Noutăţile partenerilor

comentarii: