Nagacevschi, despre decizia de anulare a decretului prin care Clima a fost numit șef al CA Chișinău: „Politic parcă ar trebuie să mă bucur de prostia celor de la Președinție”

Ministrul interimar al Justiției, Fadei Nagacevschi, a criticat decizia președintei Maia Sandu de a anula decretul prin care Vladislav Clima a fost numit la funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău. Într-o postare pe facebook, acesta scrie că „statul de drept nu are nicio legătură cu revocarea unor decrete de numire a unor persoane în funcție”, iar din cauza unor „acțiuni iresponsabile și populiste instituția prezidențială este delegitimizată”.

Foto: UNIMEDIA
„Nici nu știu, politic parcă ar trebuie să mă bucur de prostia celor de la Președinție care nu fac altceva decât să-și deconspire nimicnicia de dragul PR-ului sau altor scopuri. Spre regret, este trist, RM e condamnată să fie discreditată din cauza acțiunilor iresponsabile și populiste ce delegitimizează astăzi instituția prezidențială. Statul de drept nu are nicio legătură cu revocarea unor decrete de numire a unor persoane în funcție sau cu analiza de către o instituție neutră a legalității și temeiniciei actelor emise de organul de urmărire penală sau instanța de judecată. Parlamentul a gafat de mai multe ori, fapt ce i-a afectat legitimitatea. Avem alegeri anticipate. Avem soluția Curții Constituționale pe cazul revocării Domnicăi Manole, care vorbește clar despre ,,fraudarea Constituției”, atentat la esența Constituției și tentative de reconfigurare a sistemului de checks and balances. Președinția se pare a luat-o pe aceeași cale”, a scris ministrul interimar al justiției, într-o postare pe facebook.

Președinta Maia Sandu a anulat decretul fostului președinte Igor Dodon prin care Vladislav Clima a fost numit în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău. 

La sfârșitul lunii iulie 2020, CSM l-a desemnat pe magistratul Vladislav Clima câștigător al concursului pentru suplinirea funcției de președinte al Curții de Apel Chișinău. Vladislav Clima este judecător din 2006, fiind numit în funcție la Judecătoria Ciocana. În februarie 2017, în temeiul unui decret al președintelui Igor Dodon, ajunge judecător la CA Chișinău.


Pub