(doc) Certificatul de vaccinare ne scapă de carantină: Noi alerte de călătorie, în ajun de vacanța de vară

Ministerul de Externe a actualizat informațiile privind accesul cetățenilor Republicii Moldova pe teritoriul altor state. Noile restricții de intrare, categorii de persoane exceptate sau alte măsuri pe plan intern au fost actualizate ieri, 28 mai. Astfel, România elimină toate restricțiile de intrare, începând cu 1 iunie, iar carantină este obligatorie doar pentru persoanele care sosesc din țările cu risc epidemiologic ridicat. Potrivit ultimei actualizări, Republica Moldova este în lista „zonelor verzi”, ceea ce exclude obligativitatea celor 14 zile de carantină.

Foto: UNIMEDIA

În Ucraina nu este instituită la moment stare de urgență. Potrivit datelor furnizate de autoritățile statului vecin, pentru a vizita Ucraina cetățenii moldoveni trebuie să prezinte obligatoriu la punctul de trecere polița de asigurare medicală, care să acopere costurile unui eventual tratament pentru Covid-19 și/sau  costurile privind cheltuielile de carantină, precum și a rezultatului negativ al testării Covid-19 (prin metoda PCR), efectuat nu mai târziu de 72 ore înainte de trecerea frontierei de stat și emis în limba rusă sau engleză. Testul nu este necesar pentru copiii cu vârsta până la 12 ani.

La fel, persoana care dispune de un certificat de anticorpi împotriva Covid-19 sau de un certificat de vaccinare nu este scutită de necesitatea de a avea rezultatele testării Covid- 19 prin metoda PCR înainte de trecerea frontierei de stat.

Pentru a călători în Bulgaria, moldovenii trebuie să prezinte unul dintre următoarele documente:

- care atestă finalizarea schemei de vaccinare contra Covid-19.

- care atestă rezultat pozitiv la testul molecular tip PCR sau testul antigen pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, pentru persoanele care au fost bolnave de Covid-19 pentru intervalul de la a 15-a la 180-a zi, începând cu data efectuării analizei menționată în document.

- care atestă rezultatul negativ la testul molecular tip PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore anterior sosirii sau cu rezultatul negativ al unui test antigen pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 48 de ore de la data indicată în document.

Pentru mai multe informații, consultați documentul de mai jos:



Pub