Vrei să iei 10 la BAC la limba română? O elevă îți oferă 10 sfaturi din propria experiență, despre cum să atingi nota maximă

0-02-0a-63a7199a8a0cc4370966e1a81741ba0c8ca943fc9a3417f06e8b924d50a059f9_f1081469ba7643fc

Mitul că e imposibil să iei 10 la BAC-ul de la limba română poate fi spulberat. Daniela Badașcă, tânăra care a absolvit liceul la profil uman în 2019 și a luat 10 la examenul la română, îți oferă 10 sfaturi despre cum ai putea lua și tu nota maximă.

#1. Încredere, emoții. În drum spre centrul de BAC, Daniela știa deja că: „Merg să iau 10”. Nu e nevoie de o inteligență emoțională deosebită, dar toate grijile și temerile trebuie centralizate în primele trei minute de la începerea examenului. Îți poți permite acest timp în care nu faci decât să îți aduni puterile, să respiri adânc și să te relaxezi. Aceste aspecte au stat la baza stabilității emoționale care a ajutat-o foarte mult la examen.

#2. Gramatica. Pare banal, dar este extrem de important să o duci bine cu gramatica. Greșelile de stil, cele gramaticale și cele de punctuație pot schimba radical opinia evaluatorilor despre test. Pentru a memora toate aceste aspecte ale gramaticii, trebuie să înțelegi pe deplin logica, explicația și regula de aplicare ale acestora.

#3. Time management. Este evident că timpul e un aspect important în timpul unui examen. Daniela a planificat minuțios fiecare moment al testului, deci știa exact cu ce începe și de cât timp are nevoie. Aici pot doar să recomand începerea testului cu subiectul 3, care să dureze 10 minute, aici fiind inclusă redactarea și verificarea. Celelalte subiecte depind de nivelul de pregătire al fiecărui elev.

#4. Structura exercițiilor. Acest aspect este cel mai important, întrucât testul la română nu poate fi niciodată o surpriză. Orice punct oferit unui exercițiu are o însemnătate. De aceea, consultarea baremelor de corectare și memorarea lor contează foarte mult. Având aceste informații, 50 de procente din nota 10 la test pot fi garantate.

#5. Lista de motive. Un secret al acestui aspect ar fi observarea subiectelor abordate la profilul umanist din anii precedenți. Lista trebuie să conțină motivele din acele teste (pentru că ele se repetă într-un mod sau altul), dar și cele care apar în manualul de limbă și literatură română.

#6. Simplitate, corectitudine. Mulți consideră că folosirea continuă a neologismelor este o metodă de a impresiona evaluatorul. De multe ori, întrebuințarea lor incorectă sau în exces dă dovadă de „vreau să par ceva ce nu sunt”. Daniela a scris totul utilizând cuvinte simple, accesibile și care o reprezentau, ceea ce înseamnă că ceea ce contează e corectitudinea cuvintelor, nu gradul de dificultate al lor.

#7. Formularea ideilor. Secretul aici constă în coerența și simplitatea ideilor scrise. Dacă ideile sunt accesibile, aranjate frumos împreună și la subiectul propus, ele sunt mai mult apreciate decât cele care doar sună bine.

#8. Fiecare enunț contează. Vorbind de subiectul întâi, strategia ar fi următoarea: un enunț scurt pentru un punct (așa cum vine în baremul de corectare). Astfel, spațiul va fi mereu acoperit în întregime, iar devierile de la subiect nu ar mai exista.

#9. Originalitate, personalizare. Ca să iei 10 la română, ar trebui să impresionezi. Nu prin cuvinte goale, dar prin originalitate și personalizarea gândurilor. Desigur, aici este vorba, în mare parte, de subiectul doi. Secretul ar fi să adaugi anumite opinii proprii la subiect, să aduci o idee nouă, un punct de vedere diferit.

#10. O idee de sfârșit. La sfârșitul eseului pe care l-a scris, Daniela a adăugat o idee în care a accentuat emoțiile sale în ceea ce privește subiectul abordat. Acest fapt conferă eseului o notă de „intimitate”, iar evaluatorul va avea impresia că totul este scris din pură originalitate și din proprie experiență.

Taguri: #BAC 2021
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente