fbpx

Simbolul Turciei seculare și locul protestelor din 2013. Erdogan a inaugurat o moschee în Piața Taksim din Istanbul

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a inaugurat o moschee în Piața Taksim, locul manifestațiilor pro-democrație din 2013. Protestele de atunci au pornit tocmai din cauza intenției de a ridica o moschee în acest loc, iar ulterior s-au îndreptat împotriva politicii autoritariste a guvernului, scrie BBC.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Mii de oameni au participat la ceremonia de inaugurare, mulți dintre ei rămânând să se roage în piață, pentru că nu au mai avut loc înăuntru, scrie digi24.ro.

Moscheea este așezată într-un loc văzut ca un simbol al Turciei seculare, în apropiere de monumentul lui Kemal Ataturk, fondatorul republicii.

„Moscheea din Piața Taksim ocupă un loc proeminent printre simbolurile Istanbulului. Cu voia Domnului, va dăinui până la sfârșitul timpului”, a spus președintele Erdogan vineri, la inaugurare.

El a mai spus mulțimii adunate că edificarea moscheii este o victorie împotriva protestatarilor care s-au împotrivit ca Piața Taksim să aibă vreo conotație religioasă, adăugînd că „nimic nu mai poate opri inițiativa acum”.

Erdogan are planul de a construi o moschee în Piața Taksim încă din 1990, de când era primarul Istanbulului.

Credincioșii au lăudat moscheea, care combină elemente otomane cu design contemporan și care poate găzdui 4000 de oameni.

Criticii îl acuză pe Erdogan că încearcă să „rupă” țara de rădăcinile ei seculare.

Articole asemănătoare

Back to top button