/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Explozii, pericol atomic și noi reguli de mobilizare pentru armata ucraineană

/VIDEO/ Persoanele fără adăpost se pot vaccina, chiar dacă nu au acte de identitate

missing
29 mai 2021, ora 21:09

Deși, în ultimul an, s-a vorbit mult despre necesitatea imunizării populației împotriva COVID-19, în special, a oamenilor din grupurile de risc, problema vaccinării persoanelor fără adăpost se pare că a tot fost ocolită. Asta în timp ce, în alte țări, pentru persoanele din această categorie, considerate vulnerabile în fața virusului, au fost organizate centre speciale de vaccinare. Acum, când la noi în țară este în desfășurare cea de-a 3-a etapă de vaccinare, se pot imuniza și acești oameni, doar că, potrivit autorităților, în cazul lor apare o altă problemă: persoanele fără adăpost nu sunt suficient de bine informate despre procesul de imunizare.

În timp ce, în alte țări, oamenii străzii sunt considerați o categorie vulnerabilă în fața virusului, iar pentru ei au fost deschise centre speciale de vaccinare, la noi, despre imunizarea acestei categorii de persoane nici nu prea se discută. În Spania, de exemplu, a fost deschis un centru de vaccinate special, unde ar urma să fie imunizați în jur de 30 de mii de oameni ai străzii. La noi, însă, după ce am discutat cu mai mulți oameni fără un loc stabil de trai, am aflat că unii cunosc că se pot vaccina împotriva COVID-19 și chiar și-ar dori să facă asta, dar nu știu unde să se adreseze. În schimb alții, fie că nu s-au decis încă, fie că nici nu cunosc despre faptul că se pot imuniza împotriva virusului.

Am mers și la Centrul de Găzduire și Orientare pentru Persoanele fără Domiciliu Stabil, pentru a vedea, dacă beneficiarii de acolo au fost imunizați sau cunosc că se pot vaccina împotriva COVID-19. Conform reprezentanților Centrului, la moment, acolo se află 41 de persoane, majoritatea cărora s-au înscris în listă, pentru a fi imunizați, iar alți peste 20 de beneficiari deja au fost vaccinați.

Potrivit reprezentanților Ministerului Sănătății, persoanele fără adăpost se pot vaccina chiar dacă nu au acte de identitate. În acest caz, atunci când se prezintă la centrele de vaccinare pentru a fi imunizați, lor li se eliberează o foaie cu un cod, pe care persoana respectivă va trebuie s-o prezinte pentru a fi identificată, atunci când va veni pentru a i se administra cea de-a doua doză de ser. Conform datelor oferite de Agenția Națională de Asistență Socială, în 2020, pe tot teritoriul Republicii Moldova erau înregistrate în jur de 1000 de persoane fără adăpost, însă în realitate, numărul acestora ar putea fi de câteva ori mai mare.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram