Cu luneta pe banii partidelor: CSS cere grup de lucru din organe de forță și control, pentru supravegherea finanțării campaniei electorale

CSS recomandă Comisiei Electorale Centrale să creeze, pe perioada campaniei electorale, un grup de lucru format din reprezentanți ai PG, SIS, SPCSB, MAI, ANI, și alte instituții relevante care să identifice riscurile, să depisteze și să investigheze acțiunile de finanțare ilegală a campaniilor concurenților electorali. „Căile și modalitățile prin care se realizează finanțarea ilegală în politică sunt multiple și comportă pericole mari pentru stat”, a declarat președint, după ședință.

Foto: fb/Maia Sandu
„Am prezidat astăzi ședința Consiliului Suprem de Securitate, la care am pus în discuție riscurile de corupție în procesul de finanțare a partidelor politice și a campaniilor electorale. Căile și modalitățile prin care se realizează finanțarea ilegală în politică sunt multiple și comportă pericole mari pentru stat. Este vorba de spălare de bani, contrabandă, corupție, donații fictive, trafic de influență, crimă organizată - și o probează informațiile prezentate astăzi în cadrul CSS:

Consiliul Suprem de Securitate a decis:
1. Să recomande Comisiei Electorale Centrale să creeze, pe perioada campaniei electorale, un grup de lucru format din reprezentanți ai Procuraturii Generale, SIS, SPCSB, MAI, ANI, alte instituții relevante, care să identifice riscurile, să depisteze și să investigheze acțiunile de finanțare ilegală a campaniilor concurenților electorali.
2. Președinția Republicii Moldova va constitui un grup de lucru care va elabora propuneri de modificare a cadrului
legislativ cu referire la finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale, asigurarea unei mai bune verificări a tranzacțiilor financiare, precum și propuneri de modificare a legislației penale privind înăsprirea sancțiunilor ce țin de finanțarea ilegală a partidelor politice sau a campaniilor electorale”, a menționat Sandu.

Aceasta afirmă că „finanțarea ilegală a partidelor politice și a campaniilor electorale este un pericol major la adresa securității naționale, subminează fundamentele democratice ale societății și legitimitatea puterii politice”. În acest sens face apel la instituțiile statului cu atribuții de control și investigare a acestui fenomen „să întreprindă toate măsurile necesare pentru a combate flagelul în cauză și a asigura desfășurarea corectă și echitabilă a procesului politic și electoral”.


Pub