Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Alerte de călătorie. Informații…

DOC Alerte de călătorie. Informații actualizate privind accesul cetățenilor R. Moldova pe teritoriul altor state

Imagine-simbol: Digi 24

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al R. Moldova (MAEIE) a actualizat vineri, 28 mai, alertele de călătorie. Mai multe țări au scos R. Moldova din lista statelor cu risc epidemiologic ridicat, astfel că moldovenii nu vor fi plasați în carantină.

România

În conformitate Hotărârea din 27 mai curent a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, R. Moldova nu se regăsește printre țările cu risc epidemiologic ridicat, ceea ce înseamnă că persoanele care vin din R. Moldova, eligibile pentru călătorii în România, nu vor fi plasate în izolare/carantină la intrarea în România. Această măsură este aplicabilă până la intrarea în vigoare a unei decizii contrare a Centrul Național de Sănătate Publică România (CNSU).

Guvernul de la București a stabilit joi, 27 mai, noile măsuri referitoare la regimul de călătorie în România pentru cetățenii străini, inclusiv cetățenii R. Moldova, care vor intra în vigoare de la 1 iunie curent. Începând de luna viitoare, cetățenii R. Moldova vor putea călători în România în baza unui un act confirmativ de administrare a vaccinului împotriva COVID-19 sau rezultatul negativ al testării COVID-19. 

Ucraina

Tranzitarea teritoriului Ucrainei în ambele sensuri de către cetățenii R. Moldova, poate fi realizată în baza prezentării unei dovezi a faptului că aceasta va fi efectuată în decurs de 48 ore (drept exemplu poate servi biletul de călătorie cu autocarul, biletul de călătorie cu avionul), a poliței de asigurare medicală, care să acopere costurile unui eventual tratament pentru Covid-19 și/sau costurile privind cheltuielile de carantină, emisă de o companie de asigurări din Ucraina sau de o companie de asigurări străină, care are reprezentanță în Ucraina, precum și a rezultatului negativ al testării COVID-19 (prin metoda PCR), efectuat nu mai târziu de 72 ore înainte de trecerea frontierei de stat și emis în limba rusă sau engleză.

Vedeți mai jos mai multe informații privind alertele de călătorie pentru fiecare țară în parte:

Alte 75 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate vineri, 28 mai, în R. Moldova. Din numărul total de cazuri, niciunul nu e de import, anunță Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS).

Numărul total de teste efectuate – 6 438 , dintre care 1 678 – teste Rapid – Antigen.

Bilanțul cazurilor de COVID-19 în țara noastră a ajuns la 255 060. Din numărul total de cazuri, niciunul nu e în rândul lucrătorilor medicali.