Prima femeie la cârma muzeului Luvru după 228 de ani

Portrait de Laurence des Cars, présidente du Musée d'Orsay.

Emmanuel Macron a desemnat-o pe specialista în istoria artelor Laurence des Cars în funcția de șefă a celui mai vizitat muzeu din lume – Luvru, fondat în 1793. Des Cars a fost președintă a Muzeului d’Orsay și L’Orangerie din Paris începând 2017, sub administrația sa muzeele înregistrând un număr record de vizitatori în 2019.

Des Cars, în vârstă de 54 de ani, este fiică de jurnalist și scriitor și nepoata romancierului Guy des Cars. Aceasta s-a specializat în arta secolului al XIX-lea și începutul secolului XX și a supravegheat dezvoltarea Luvru Abu Dhabi între 2007 și 2014. 

Noua președintă a Luvrului este cunoscută pentru contribuția sa la restituirea artei jefuite de naziști în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. De asemenea, aceasta a încurajat vernisarea unor expoziții cu ecou tematic contemporan și a creat programe pentru atragerea tinerilor.

Aproximativ 67% din muzeele naționale ale Franței sunt conduse de femei, potrivit Ministerului Culturii, o creștere de 27% față de 2019. În martie, Catherine Chevillot, directoarea Muzeului Rodin din Paris, a fost numită președintă la Cité de L ‘architecture et du Patrimoine, cel mai mare muzeu de arhitectură din lume; muzeul Élysée este condus de Tatyana Franck din 2014, iar Sophie Makariou este președinta Muzeului Național de Arte Asiatice Guimet.

Pe lângă Muzeul Luvru, din șase cele mai mari muzee ale lumii, alte două sunt conduse de femei. E vorba de Olesia Ostrovska-Liuta, directoare a Complexului Muzeului Național de Artă și Cultură „Mistețki arsenal” – o instituția culturală publică emblematică din Kiev și Barbara Jatta, directoare la Muzeele Vaticane – un complex muzeistic care reunește cele zece muzee de la Vatican, cu secțiuni care cuprind diferite etape istorice.

În Republica Moldova există 129 de muzee, 69 dintre care sunt conduse de femei.

Studentă la jurnalism în Cluj, a înțeles că mai bună învățătură decât practica nu există și nici mai bună redacție decât Moldova.org nu-i. Și da, chiar o cheamă Eugenia Wetz și are origini poloneze.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.