12:00:32 18.04.2024
Stiri

Asociația „Promo-LEX”, INTERZISĂ în stânga Nistrului pentru pretinse „acțiuni subversive împotriva statalității transnistrene”: Cazul unui jurist de la „Promo-LEX” a ajuns la CtEDO și a fost deja comunicat guvernelor R. Moldova și Federației Ruse

Actualitate 28.05.2021 11:23 Vizualizări1592 Autor: Ziarul National
Asociația „Promo-LEX”, INTERZISĂ în stânga Nistrului pentru pretinse „acțiuni subversive împotriva statalității transnistrene”: Cazul unui jurist de la „Promo-LEX” a ajuns la CtEDO și a fost deja comunicat guvernelor R. Moldova și Federației Ruse


Asociația „Promo-LEX” de la Chișinău, specializată în activități de apărare a drepturilor omului, este interzisă oficial în regiunea transnistreaană din 2015. Așa-zisul comitet al securității de la Tiraspol a deschis o „anchetă penală” împotriva „Promo-LEX” pentru pretinse „acțiuni menite să întrerupă procesul de negocieri 5+2” și pentru „acțiuni subversive împotriva statalității transnistrene”.

Drept urmare, avocații și juriștii Asociației „Promo-LEX”, care au obținut câștig de cauză la CtEDO în cazul școlilor cu predare în limba română din stânga Nistrului, al agricultorilor care nu-și pot prelucra terenurile din cauza așa-zisei administrații separatiste a regiunii, dar și în cazul unor persoane sechestrate și maltratate de către așa-zisele organe de drept de la Tiraspol, nu sunt lăsați să meargă în stânga Nistrului.

Este și cazul juristului Alexandru Zubco de la „Promo-LEX”, care este născut în regiunea transnistreană a R. Moldova și este privat de posibilitatea de a-și vizita familia. Interdicția i-a fost aplicată din cauza activităților sale în domeniul drepturilor omului realizate în cadrul Asociației „Promo-LEX” și a poziției sale cu privire la încălcările drepturilor omului din regiune.

Alexandru Zubco a reclamat abuzul la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO), după ce a încercat să conteste interdicția în așa-numitele instanțe transnistrene, dar fără niciun succes și fără a putea participa la ședințele de judecată, iar Înalta Curte de la Strasbourg a comunicat deja guvernelor Federației Ruse și Republicii Moldova cauza Zubco v. Republica Moldova și Federația Rusă.

CtEDO urmează să se expună asupra cazului după expedierea observațiilor de către cele două guverne și de către Asociația „Promo-LEX”, în interesul reclamantului.

„Comunicarea acestui caz de CtEDO reconfirmă abuzurile comise de către administrația de facto de la Tirapol în privința Asociației „Promo-LEX”. Aceste abuzuri continuă și în prezent. Avocații Asociației nu au acces în regiunea transnistreană și nu-și pot exercita activitatea de apărători ai drepturilor omului. Chiar dacă aceste abuzuri se perpetuează încă din 2015, problema accesului apărătorilor drepturilor omului în regiunea transnistreană nu este discutată în formatul 5+2 sau pe o altă platformă de negocieri. La nivel național nu există mecanisme eficiente de protecție a apărătorilor drepturilor omului, mai ales dacă aceștia sunt persecutați de administrația separatistă”, a declarat astăzi, într-o conferință de presă, avocatului Asociației Promo-LEX, directorului Programului Drepturile Omului, Vadim Vieru.

Precizăm că unii avocați ai „Promo-LEX” sunt interziși și pe teritoriul Federației Ruse în baza unei interdicții aplicate de Guvernul de la Moscova.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md