03:01:16 20.04.2024
Stiri

CORUPȚIE la AIPA: Subvenții grase pentru rude și pentru companii care trebuiau să le dea un comision de 10% funcționarilor de la Agenție. Reacția instituției

Actualitate 28.05.2021 11:47 Vizualizări2612 Autor: Ziarul National
CORUPȚIE la AIPA: Subvenții grase pentru rude și pentru companii care trebuiau să le dea un comision de 10% funcționarilor de la Agenție. Reacția instituției


Bani publici și fonduri externe, provenind inclusiv de la Banca Mondială, împărțiți „cu interes” la Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA).

Centrul Național Anticorupție (CNA) şi Procuratura Anticorupţie anunță că instrumentează o cauză penală, începută la 4 ianuarie 2021 pe faptul abuzului de serviciu, comis de un grup de persoane publice din cadrul AIPA, iar astăzi au efectuat percheziții la Agenție și la agenții economici care au beneficiat de subvenții în ultimul timp.

Funcţionarii sunt suspectaţi că, prin înțelegere prealabilă cu beneficiarii de subvenții, au constituit un grup prin intermediul căruia au obţinut venituri ilicite din Fondul de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural (FNDAMR). În schemă ar fi implicați șeful adjunct al Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, şeful Direcției autorizare plăți şi șeful Direcției administrare și aprobarea proiectelor.

Potrivit materialelor de urmărire penală, din anul 2019 și până în prezent, factori de decizie ai Direcției autorizarea plăților din cadrul AIPA, împreună cu alţi conducători de nivel înalt ai Agenţiei, ar fi achitat subvenţii din FNDAMR şi din proiecte de asistenţă financiară externă de peste 100 de milioane de lei, inclusiv de la Banca Mondială, unor solicitanţi care nu corespund condițiilor obligatorii și criteriilor de eligibilitate.

Ofițerii și procurorii anticorupție au stabilit că mai multe companii beneficiare de subvenţii sunt conduse de rude şi interpuşi, care se află în conflict de interese cu funcţionarii publici responsabili de autorizarea plăţilor. De asemenea, mai multe companii au beneficiat de subvenţii contrar normelor legale, după ce au acceptat să transmită unor responsabili ai AIPA un comision de 10 la sută din valoarea subvenţiilor obţinute.

Perchezițiile de astăzi au fost efectuate în birourile şi la domiciliile șefului adjunct al Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, şefului Direcției autorizare plăți şi șefului Direcției administrare și aprobarea proiectelor, dar şi în biroul directorului executiv al Federației Naționale a Fermierilor din Moldova.

Totodată, și sediile a 17 întreprinderi care au beneficiat de subvenţii au fost supuse percheziţiilor. Este vorba despre întrerpinderi şi gospodării ţărăneşti cu sediile la Chişinău, Râşcani, Donduşeni, Anenii Noi, Străşeni, Comrat, Floreşti, Nisporeni, Teleneşti şi Orhei.

Toate persoanele urmează să fie audiate de procurori şi CNA.

„Suntem la fel de interesați ca și structurile abilitate ale statului ca să nu fie admisi niciun fel de abateri de către colaboratorii noștri, de aceea vom acorda suportul necesar CNA în investigațiile desfășurate. AIPA își reconfirmă și pe această cale atașamentul față de principiul legalității și corectitudinii și reieterăm angajamentul nostru de a combate orice manifestare improprie statutului Agenției”, se arată într-o reacție a AIPA vizavi de perchezițiile desfășurate astăzi la sediul Agenției.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md